Στο κόκκινο τα Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς και προσωπικό!

Στο κόκκινο τα Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς και προσωπικό!

Με μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα θα καλύψουν και τη φετινή περίοδο διακοπών οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως…Κέντρα Διακομιδών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, ακτινολογικά μηχανήματα είναι χαλασμένα και – σε πολλές περιπτώσεις – δεν διαθέτουν υλικά για να κάνουν ακτινογραφίες…

Η μηχανοργάνωσή τους είναι ανύπαρκτη, όπως και η φύλαξή τους. Την ίδια ώρα, καινούργια και πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η καθαριότητα υστερεί, λόγω έλλειψης κονδυλίων για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν. Ο ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγοράστηκαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα ιδιωτικά τουριστικά ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού, καθώς συχνά δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε νοσοκομεία, όπως αυτό της Λήμνου, της Νάξου και της Σαντορίνης, δεν γίνονται φυσιολογικοί τοκετοί, ενώ τα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου είναι χωρίς καρδιολόγο.

Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός, ενώ το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο. Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας βρίσκεται 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό.

Στην Ικαρία υπάρχει μόλις ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα, ενώ το Νοσοκομείο στην Κω είναι χωρίς καρδιολόγο.

Στην Ιθάκη υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας, ενώ στη Νάξο δεν υπάρχει αξονικό.

Το Κέντρο Υγείας στην Κέρκυρα έχει έλλειψη σε παθολόγους, ενώ της Μυτιλήνης δεν έχει καρδιολόγο.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου