Στο ΣτΕ κατά του Ασφαλιστικού οι φυσικοθεραπευτές!

Στο ΣτΕ κατά του Ασφαλιστικού οι φυσικοθεραπευτές!

Αίτηση ακύρωσης του ασφαλιστικού νόμου Κατροούγκαλου κατέθεσαν οι φυσικοθεραπευτές. Διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση για την ακύρωση του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που αναπροσαρμόζει πλήρως τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο ΠΣΦ συνεχίζει, μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους, την προσπάθεια για την αλλαγή αυτού του παράλογου τρόπου προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την φοροδιαφυγή.

Επίσης, η παραπάνω εισφορά δεν οδηγεί σε ανάλογη σύνταξη, μελλοντικά, είναι δηλαδή, μη ανταποδοτική.

Ακόμη, στον νόμο διαπιστώνονται διακρίσεις στις κατηγορίες των ασφαλισμένων, ανάλογα με το προερχόμενο πρώην ταμείο του κάθε ασφαλισμένου.

Τέλος, η εφαρμογή της προσδιοριζόμενης μηνιαίας καταβολής του ασφαλίστρου, στο φορολογητέο εισόδημα και όχι στο πραγματικό (μετά την αφαίρεση του καταβαλλόμενου φόρου), δημιουργεί ασφυκτικότερες συνθήκες στον ελεύθερο επαγγελματία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πέτρο Λυμπερίδη  με τη νέα νομοθεσία σφίγγει ο κλοιός σε επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

Προβλέπεται η πλήρης ενοποίηση και η εφαρμογή αυτόματης είσπραξης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή παρακράτηση από πληρωμές του Δημοσίου, αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς ή ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.
Παρατηρήσεις

Ο ΠΣΦ καλεί την κυβέρνηση να μελετήσει με σύνεση τις παρατηρήσεις των υγειονομικών και να αλλάξει τον νόμο. Επίσης, καλεί τα κόμματα να πάρουν θέση για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, σημειώνοντας πως “στραγγαλίζει” την μικρομεσαία τάξη και τιμωρεί την φορολογική συνέπεια.