Στους δρόμους οι γιατροί για να μην απολυθούν οι επικουρικοί!

Στους δρόμους οι γιατροί για να μην απολυθούν οι επικουρικοί!

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 31/1, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με κύριο αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 2.100.

Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Την πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Θέση του Π.Ι.Σ. είναι ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους. Οι ιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας, πρέπει άμεσα να γίνουν μόνιμοι ώστε να μπορούν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, χωρίς να  κρέμεται η απόλυση ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους.

«Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα Δημόσια Νοσοκομεία 6.500 ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Θέση του Π.Ι.Σ. είναι ότι για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία και για να μπορούν να παρέχουν ασφαλή περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου