Στρες στην εγκυμοσύνη: Πως επηρεάζει το μωρό;

Στρες στην εγκυμοσύνη: Πως επηρεάζει το μωρό;

Το έντονο στρες που βιώνουν οι μέλλουσες μανούλες μπορεί να επηρεάσει το μωρό. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism έδειξε ότι το έντονο άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία κυρίως στα κορίτσια.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια τα οποία τέθηκαν σε κατάσταση στρες και απελευθέρωσαν κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν αυξημένα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θηλυκοί απόγονοι των στρεσαρισμένων εγκύων είχαν υποστεί αλλαγές στο DNA. Όταν εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό (μόλις 2 ώρες 3 φορές την εβδομάδα), κατανάλωναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής πολύ γρήγορα.

Τα ποντίκια χωρίς άγχος έτρωγαν φυσιολογικά και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς με την υιοθέτηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.«Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι άνθρωποι το παραβλέπουν για διάφορους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε αργότερα στη ζωή -είτε πρόκειται για ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακά- σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που προγραμματίζεται ο εγκέφαλος στην αρχή της ζωής», δήλωσε ο Alon Chen, νευροβιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι μέλλουσες μανούλες είναι να χαλαρώσουν και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τεχνικές όπως η γιόγκα που θα απομακρύνουν το άγχος.