Σύλληψη για παράνομη πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Σύλληψη για παράνομη πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιοχή της Αττικής, 38χρονος ημεδαπός για προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για νοθεία τροφίμων, παραβάσεις των νόμων για τα όπλα, για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, για τα προσωπικά δεδομένα και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, λογαριασμών – προφίλ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αγγελιών σε ιστοτόπους αγοραπωλησιών, οι οποίες διαφήμιζαν, προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι μέσω αυτών των σελίδων και αγγελιών διαφημίζονταν και διατίθεντο προς πώληση, πλήθος φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, με διάφορες επωνυμίες και ενδείξεις, αγνώστου προέλευσης και εργοστασίου παρασκευής, που αφορούσαν κυρίως σε σεξουαλικά υποβοηθήματα.

Σημειώνεται πως κατασχέθηκαν 4.807 δισκία διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, 749 σκευάσματα υπό τη μορφή «gel» και 50 αναβολικά δισκία. Για τα παραπάνω προϊόντα και σκευάσματα δεν είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., ως εκ τούτου η εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά ήταν παράνομη, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι ο μοναδικός ασφαλής  χώρος διάθεσης όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία. «Είναι λυπηρό να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για την ανεξέλεγκτη διάθεση μέσω διαδικτύου σκευασμάτων και γι’ αυτό θα πρέπει τα καταναλωτικό κοινό να ιδιαίτερα προσεκτικό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου