Συμβουλές για τη στοματική υγεία των παιδιών

Συμβουλές για τη στοματική υγεία των παιδιών

Η παραμονή στο σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε περιορισμό της σωματικής άσκησης αλλά και σε αύξηση του αριθμού των γευμάτων, καθώς και των γλυκών, ενώ τώρα που τα περισσότερα παιδιά έχουν «ξεχάσει» το καθημερινό τους πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αμελούν και τη στοματική τους υγιεινή.

Για να μην φθάσετε στο σημείο να αναζητάτε απελπισμένα οδοντίατρο τις μέρες αυτές, πρέπει τα παιδιά να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία, προσέχοντας μερικά απλά πράγματα.

Καλό είναι να περιορίσουν την βλαβερή για τα δόντια ζάχαρη διαβάζοντας προσεχτικά τα συστατικά των προϊόντων. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε αυτά που ποτέ δεν θα υποψιαζόμασταν.

Ένας καλός τρόπος για να περιορίσουν τα παιδιά την κατανάλωση τέτοιου τύπου προϊόντων είναι να ξεκινήσουν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό γεύμα, μειώνοντας την ανάγκη για διάφορα ανθυγιεινά τσιμπολογήματα στο υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης, σε περίπτωση που τα παιδιά θέλουν να καταναλώσουν διάφορα τυποποιημένα σνακς, τους προτείνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που προάγουν όχι μόνο τη στοματική, αλλά και τη γενικότερη  υγεία.

Αν παρόλα αυτά τα παιδιά επιλέξουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως σοκολάτες, δεν πρέπει να τις καταναλώνουν επανειλημμένα μέσα σε κοντινά χρονικά διαστήματα. Για τον σχηματισμό της τερηδόνας που χαλάει τα δόντια, δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνεται, όσο το πόσο συχνά γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να φάει το παιδί δύο σοκολατάκια το ένα μετά το άλλο, παρά με διαφορά μιας ώρας.

Παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν γονείς και παιδιά σε αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς φρούτων. Τα προϊόντα αυτά προάγουν την τερηδόνα και την διάβρωση των δοντιών, περιέχοντας ζάχαρη, ανθρακικό και κιτρικό οξύ. Γι’ αυτό η κατανάλωσή τους, καθώς και όλων των ζαχαρούχων ροφημάτων, καλό θα ήταν να γίνεται με καλαμάκι, ώστε να μειώνεται σημαντικά το χρονικό διάστημα που έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Αν τα παιδιά πίνουν αναψυκτικά ή έτοιμους χυμούς, αμέσως μετά την κατανάλωσή τους πρέπει να ξεπλένουν το στόμα τους με νερό.

Συμβουλές για την περιποίηση των δοντιών των παιδιών

-Το βούρτσισμα των δοντιών, με την κατάλληλη οδοντόκρεμα, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, σύμφωνα με το μέγεθος του στόματος του παιδιού, προτείνεται να γίνεται 2 φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ).

-Είναι απαραίτητος ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα. Το νήμα καθαρίζει στα ενδιάμεσα των δοντιών και προστατεύει από τις ενδιάμεσες τερηδόνες και πρέπει να χρησιμοποιείται από την ηλικία των 4 ετών (με την βοήθεια των γονέων τους).

-Όσο για το φθόριο, κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στο σχηματισμό τερηδόνας και ταυτόχρονα έχει ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας, αλλά δεν επιτρέπεται σε μικρές ηλικίες. Επειδή το παιδί δεν πρέπει να καταπίνει το στοματικό διάλυμα, η χρήση φθοριούχων στοματοπλυμάτων δε συνιστάται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 8 χρόνων.

-Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενήλικα περίπου μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.

-Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί 2 λεπτά για να γίνεται σωστός καθαρισμός.

-Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μέσα στοματικής υγιεινής απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από άλλο άτομο, ακόμα και της ίδιας οικογένειας.

 

Αθανάσιος Δεβλιώτης

Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας