Συναγερμός για την ιλαρά στην χώρα μας! Έξι γιατροί κόλλησαν τον ιό

Συναγερμός για την ιλαρά στην χώρα μας! Έξι γιατροί κόλλησαν τον ιό

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δημοσίων νοσοκομείων που όμως δεν εργάζονταν σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς όπως προκύπτει βάση στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερο τους ενήλικες, αν και ανήκει στις παιδικές ασθένειες και μάλιστα στις ξεχασμένες.

Αύξηση κρουσμάτων

Βάση των επιδημιολογικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα επίσημα κατεγεγραμμένα κρούσματα στην χώρα μας ανέρχονται σε 166. Ανάμεσά τους είναι και έξι επαγγελματίες υγείας που κολλήσαν την ιλαρά μετά την επαφή τους με κάποιον ασθενή που είχε ήδη νοσήσει.

Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν πρόκειται για εργαζόμενους σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο αλλά για παθολόγους και νοσηλευτές γενικών νοσοκομείων της Αθήνας.

Βάση της επιδημιολογικής έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα είναι κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες  γεωγραφικές περιοχές.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους επαγγελματίες υγείας να σπεύσουν να εμβολιασθούν καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

“Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου” καταλήγουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.