Έρευνα: Ποια αναψυκτικά μας ανοίγουν την όρεξη;

Έρευνα: Ποια αναψυκτικά μας ανοίγουν την όρεξη;

Όσοι ακολουθούν κάποια δίαιτα προκειμένου να χάσουν τα περιττά κιλά προσέχουν αν τα αναψυκτικά που καταναλώνουν περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά! Όμως μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι δεν έχει και τόση σημασία, διότι στο τέλος της ημέρας θα έχει καταναλώσει τις ίδιες θερμίδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας, τα λάιτ αναψυκτικά δεν μας αδυνατίζουν επειδή ανοίγουν την όρεξη για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το φαγητό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 νεαροί, υγιείς άνδρες στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τέσσερα διαφορετικά αναψυκτικά, το ένα από τα οποία περιείχε ζάχαρη και τα υπόλοιπα ασπαρτάμη, στέβια ή ένα άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην Κίνα και παράγεται από το φυτό monk fruit.

Όπως έδειξε η μελέτη, «η ενέργεια (θερμίδες) που γλίτωναν οι εθελοντές όταν έπιναν τα λάιτ αναψυκτικά, αντισταθμιζόταν πλήρως από την αύξηση των θερμίδων που κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιου Λινγκ Τέι, από το Κέντρο Έρευνας Κλινικής Διατροφής του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λάιτ αναψυκτικό, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 80 θερμίδες επιπλέον με το μεσημεριανό τους γεύμα ή/και με τα επόμενα γεύματα της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν υπερκατανάλωση φαγητού. Απλώς πεινούσαν περισσότερο μετά το λάιτ αναψυκτικό, εξήγησαν στους ερευνητές.