Τα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με το IQ του παιδιού

Τα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με το IQ του παιδιού

Η παροχή βιταμίνης D μιας μητέρας μεταφέρεται στο μωρό της στην μήτρα και βοηθά στη ρύθμιση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition έδειξε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν με το IQ των παιδιών τους.

Αυτό υποδειλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε ανώτερο επίπεδο IQ στην παιδική ηλικία.

Η Melissa Melough, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Υγείας, Συμπεριφοράς και Ανάπτυξης του Παιδιού στο Ινστιτούτο Παιδικής Έρευνας του Σιάτλ, λέει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στις έγκυες γυναίκες.

“Η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο, αλλά με το να αποκλείει τις βλαβερές ακτίνες UV, μειώνει επίσης την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Εξαιτίας αυτού, δεν μας προκάλεσε έκπληξη που βρήκαμε υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D στις μαύρες έγκυες γυναίκες στη μελέτη μας. Παρόλο που πολλές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν προγεννητική βιταμίνη, αυτό μπορεί να μην διορθώσει την υπάρχουσα ανεπάρκεια βιταμίνης D”, δήλωσε η Melough.

“Ελπίζω ότι η δουλειά μας φέρνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε αυτό το πρόβλημα, δείχνει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της προγεννητικής βιταμίνης D στο παιδί και τη νευρογνωστική του ανάπτυξη, και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες εγκύων γυναικών, που οι πάροχοι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή”, πρόσθεσε η ίδια.

Αν και μελέτες παρατήρησης, όπως αυτή, δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συνάφεια στο συμπέρασμα, η Melough πιστεύει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D

“Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι αρκετά διαδεδομένη”, δήλωσε η Melough. “Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια σχετικά εύκολη λύση. Μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί επαρκής βιταμίνη D μέσω της διατροφής και δεν μπορούν όλοι να καλύψουν αυτό το κενό μέσω της έκθεσης στον ήλιο, οπότε μια καλή λύση είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα”.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 μονάδες (IU).

Απαιτείται επιπλέον έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη, αλλά η Melough ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων για έγκυες γυναίκες. Ειδικά μεταξύ των μαύρων γυναικών και εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, τα διατροφικά συμπληρώματα και ο τακτικός έλεγχος μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για την μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.