Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν το ήπαρ

Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν το ήπαρ

 

Το ήπαρ το οποίο ονομάζεται «εργοστάσιο του οργανισμού του ανθρώπου» αποτελεί το κυριότερο όργανο για την αδρανοποίηση και εξουδετέρωση φαρμάκων, όπως και χημικών – φυτικών ουσιών και ορμονών. Είναι δε ο πρωταρχικός τόπος μεταβολισμού πολλών φαρμάκων.

Κάθε φάρμακο που μεταβολίζεται στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη η οποία να εμφανιστεί ακόμη και 6 μήνες μετά τη διακοπή του. Υπολογίζεται δε ότι τουλάχιστον 900 φάρμακα, βότανα και τοξίνες προκαλούν ηπατική βλάβη. Στις ΗΠΑ, οι μισές από τις 2.000 περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας (που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο), οφείλονται σε φάρμακα.

Η ευαισθησία στα φάρμακα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: φυλή, φύλο, ηλικία, κατανάλωση αλκοόλ, άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, γενετική προδιάθεση, φαρμακοτεχνική μορφή του ληφθέντος φαρμάκου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι συνταγογραφούνται ή συστήνονται φάρμακα που δεν είναι αναγκαία όταν παρενέργειες έχουν παρερμηνευθεί ως ιατρική πάθηση.

Αιτίες πολυφαρμακίας

· Ο ασθενής αντιμετωπίζει πολλαπλές ασθένειες και επικοινωνεί με διάφορους γιατρούς για τα ιατρικά του προβλήματα
· Κακή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και ιατρού
· Χρήση επαναλαμβανόμενων συνταγών

Αντιμετώπιση πολυφαρμακίας

H χρόνια υπερκατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες), ορισμένων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντισυλληπτικών (οιστρογόνα) και αντιυπερτασικών μπορεί να βλάψει το ήπαρ.

Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι, καλό είναι να προσέχετε:

• Nα μην παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

• Nα μην παίρνετε ποτέ φάρμακα που δεν σας έχει χορηγήσει γιατρός.

• Aν είστε μεγάλοι σε ηλικία και παίρνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η ηπατική λειτουργία, που είναι ήδη επηρεασμένη από το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να επιβαρυνθεί καθοριστικά ακόμα και με ένα και μόνο φάρμακο.

• Σε περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων, πρέπει να υποβάλλεστε συχνά σε βιοχημικό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τοξική δράση των φαρμάκων στο ήπαρ.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες απέδειξαν την ευεργετική δράση του σκευάσματος στο λιπώδες ήπαρ, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και στην υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας αφού περιέχει το πατενταρισμένο εκχύλισμα Prunus mume, με Ουρσολικό και Ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με Χολίνη.

 

Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι νοσηλευτές μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της πολυφαρμακίας και τελικά οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις (παρενέργειες) που σχετίζονται με τα φάρμακα μπορούν να ελεγχθούν.