Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία

Βασικός στόχος του υπουργείου Υγείας, υπερβαίνοντας σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους  επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είναι η επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με όρους δημόσιου συστήματος υγείας και φροντίδας επικεντρωμένης στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε ημερίδα της 7ης ΥΠΕ για την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η επαναφορά της συζήτησης για την Κοινωνική Ψυχιατρική, την εγκατάλειψη της ασυλικής-ιδρυματικής Ψυχιατρικής και για ένα ολοκληρωμένο σύστημα  δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχονται με ολιστικό και συνεχή τρόπο στην κοινότητα,  αποδυναμώνοντας έτσι το ρόλο των ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων. «Στον κατακερματισμένο ψυχικό κόσμο των ασθενών δεν μπορούμε να προσφέρουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως συμβατή με το πολιτικό σχέδιο ενός νέου ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ, στηριγμένου στις αρχές της καθολικής πρόσβασης και της ισότιμης και αποτελεσματικής φροντίδας, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών.

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη ψυχική υγεία περιλαμβάνουν:

Υλοποίηση του νόμου 4461/2017 για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση των ΠεΔιΤοΨΥ και των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών με συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής  υγείας. Επίκειται η συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών .

Επανασχεδιασμό της Τομεοποίησης με προτεραιότητα στους Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων και Παιδιών-Εφήβων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Νέο μεταβατικό πρόγραμμα ψυχιατρικής εφημερίας στο Λεκανοπέδιο

Χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ-ΜΔΤ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα , την οργανωτική υποστήριξη των νέων περιφερειακών οργάνων διοίκησης , τη δημιουργία Φορέα Αξιολόγησης Ποιότητας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και την  ενίσχυση  των ΚΟΙΣΠΕ.

Χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ 7 Κέντρων Ημέρας για ν. Altzheimer – Άνοια .

Σταδιακή ανάπτυξη  νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας ( Ιπποκράτειο Θες/νίκης, Γιαννιτσών, Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους, Καρδίτσας , Χαλκιδικής).

Σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων ( Ιατροπαιδαγωγικό) στο Ρέθυμνο .

Προκήρυξη επιπλέον 46 θέσεων μονίμων ψυχιάτρων(27) και παιδοψυχιάτρων (19) για τις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ.

Δικτύωση και διασύνδεση των δομών Ψυχικής Υγείας και ΠΦΥ.

Αναδιοργάνωση του πλαισίου σχετικά με την ακούσια νοσηλεία και τους ποινικά ακαταλόγιστους ψυχικά ασθενείς ( σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου