Τα top λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα!

Τα top λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα!

Μπρόκολο, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτες, παντζάρια και πολλά ακόμη λαχανικά, αποτελούν τους καλύτερους «συμμάχους» κατά των ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Μην διστάσετε να βάλετε στο πιάτο σας τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω λαχανικά:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό: Προλαμβάνει τον καρκίνο, καταπολεμά τις μολύνσεις και αποτρέπει τα κρυολογήματα. Έρευνα αναφέρει επίσης ότι το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η αρτηριοσκλήρωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο κτλ.

Κρεμμύδια

Όπως το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι περιέχει τη σημαντική ένωση αλισίνη. Επίσης, τα κόκκινα και μοβ κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυανίνες, τα ίδια αντιοξειδωτικά που κάνουν τα μούρα τόσο ισχυρά σε θεραπευτικές δυνάμεις.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν συνδεθεί με την μείωση πολλών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες. Αποτρέπουν τη βλάβη του DNA, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και προλαμβάνουν την παροχή αίματος από τους όγκους.

Οι ντομάτες

Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή του εξαιρετικά ισχυρού αντιοξειδωτικού «λυκοπένιο», μιας ουσίας που προλαμβάνει τον καρκίνο (ιδιαίτερα αυτόν του προστάτη). Επίσης, έχουν υψηλά επίπεδα β καροτένιου, ενός αντιοξειδωτικού που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο και παράγουν λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και να βελτιώσουν την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α και βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια καταπολεμούν τη φλεγμονή (όπως η αρθρίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και η αντιοξειδωτική γλουταθειόνη που περιέχουν, μπορεί να μειώσει τον παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.