Τα βακτήρια του στομάχου θεραπεύουν την κατάθλιψη;

Τα βακτήρια του στομάχου θεραπεύουν την κατάθλιψη;

Ο Dr John Bienenstock και ο Dr Paul Forsythe ερευνητές στο Ινστιτούτο The Brain-Body του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά πιστεύουν ότι οι πιθανότητες τα βακτήρια του στομάχου να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως το μετατραυματικό στρες, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη είναι πολύ μεγάλες.

Οι δυο ερευνητές έδειξαν βάσει πειραμάτων σε ποντίκια ότι τα βακτήρια του στομάχου επηρεάζουν σοβαρά τη διάθεση. Επίσης κατάφεραν να ελέγξουν τη διάθεση αγχωμένων ποντικιών ταΐζοντάς τα με υγιή μικρόβια τα οποία είχαν συλλέξει από εκκρίσεις (κόπρανα) ήρεμων ποντικιών. Διαπίστωσαν επίσης ότι στα αγχωμένα ποντίκια επικρατούσε μικροβιακή ανισορροπία στο πεπτικό τους σύστημα καθώς και μικρότερη μικροβιακή ποικιλία.

Η μικροβιακή θεραπεία των αγχωμένων ποντικιών οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της διάθεσής τους, της βιοχημείας του εγκεφάλου τους (ελέγχθηκε με μαγνητικές τομογραφίες) καθώς και της μικροβιακής εντερικής ποικιλίας.

Οι συγκεκριμένες έρευνες στον τομέα της μικροβιολογίας του εντέρου διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος ONR (Office of Naval Research) με σκοπό να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες σε βετεράνους πολέμου.