«Ταφόπλακα» για τους γιατρούς θα είναι η νέα κοστολόγηση εξετάσεων

«Ταφόπλακα» για τους γιατρούς θα είναι η νέα κοστολόγηση εξετάσεων

Ταφόπλακα για τον εξαθλιωμένο πλέον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό θα είναι η όποια νέα κοστολόγηση εξειδικευμένων πράξεων, που εκτελείται σε μεγάλες κυρίως διαγνωστικές μονάδες, ή η υποκοστολόγησή τους και η μη πληρωμή τους από ανεξάρτητο κωδικό, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Κ.Ε).

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ένωση καλεί τους υπεύθυνους να μην προχωρήσουν σε νέες κοστολογήσεις ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους από νέους κωδικούς και φυσικά οι εξετάσεις αυτές να μην υποτιμολογηθούν, γεγονός που θα σημαίνει αδυναμία εκτελέσεως τους από μικρά εργαστήρια και Πολυϊατρεία.

Ειδικότερα, από μηνών υπάρχει έντονη πίεση για κοστολόγηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) νέων εξετάσεων σε όλες τις ειδικότητες.

Στα πλαίσια αυτά υπήρξε συζήτηση στο ΔΣ της Ε.Κ.Ε. για την κοστολόγηση του Stress Echo και υπήρξε ομόφωνη απόφαση (μετά από εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε.Κ.Ε κ. Φώτη Πατσουράκου) η όποια κοστολόγηση να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βαρύνει τον υπάρχοντα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή δεν θα είναι μέσα στον κλειστό προϋπολογισμό των 302.000.000 για εργαστηριακές εξετάσεις ή των 26.100.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις.

Το θέμα αυτό τέθηκε και στη συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ, όπου επισημάνθηκε ότι η όποια νέα κοστολόγηση ιατρικών πράξεων θα επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα σημαίνει αύξηση του Rebate και Clawback που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 50%. Οποιαδήποτε λοιπόν περαιτέρω αύξηση θα σημαίνει μη βιωσιμότητα των ιατρών σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.

Προτάθηκε στην αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ η όποια κοστολόγηση νέων πράξεων και φυσικά του Stress Echo να συνοδεύεται και από εισήγηση ότι θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ από ξεχωριστό κωδικό, ανεξάρτητο των υπαρχόντων για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτοι ως προς το ύψος τους, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό για τις ανάγκες της ΠΦΥ.