Τελικά οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να αποφεύγουν ή όχι το κινητό;

Τελικά οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να αποφεύγουν ή όχι το κινητό;

Δεν είναι λίγες οι μέλλουσες γυναίκες που αποφεύγουν τη χρήση του κινητού ή προτιμούν να μιλούν με ακουστικά (hands-free) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους από φόβο μήπως η “ακτινοβολία επιδρά στο έμβρυο”.

Νέα μελέτη από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Όσλο, με επικεφαλής την Ελληνίδα ειδικό στη βιοϊατρική δρ. Ελένη Παπαδοπούλου έρχεται να καθησυχάσει τους νέους γονείς, δίνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των ραδιοσυχνοτήτων των κινητών τηλεφώνων δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακά προβλήματα των μωρών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 45.400 ζεύγη μητέρων-παιδιών ηλικίας 3-5 ετών, σε σχέση με τη χρήση του κινητού από τις μητέρες και τις γλωσσικές, επικοινωνιακές και κινητικές δεξιότητες των παιδιών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, τα παιδιά που γεννήθηκαν από τακτικές χρήστριες κινητού τηλεφώνου είχαν:

27% μικρότερη πιθανότητα για λιγότερο πολύπλοκες προτάσεις
4% μικρότερη πιθανότητα για ελλιπή χρήση γραμματικής
31% μικρότερο κίνδυνο για καθυστέρηση στο λόγο
18% μικρότερο κίνδυνο για μειωμένες κινητικές δεξιότητες

σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά, οι μητέρες των οποίων δεν χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Όπως εξηγεί η ειδικός: «η ανησυχία για την πρόκληση βλάβης στο έμβρυο από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των ραδιοσυχνοτήτων οφείλεται κυρίως σε αναφορές για πειράματα σε ζώα, που όμως έχουν ασαφή αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στις εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ