Τέλος οι ενέσεις για ωχρά κηλίδα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Τέλος οι ενέσεις για ωχρά κηλίδα στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Θύελλα ανατιδράσεων προκάλεσε στους οφθαλμίατρους και στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) η απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκη Γεωργακόπουλου με την οποία πλέον δεν θα μπορούν να γίνονται ενέσεις για παθήσεις στην ωχρά κηλίδα  σε αυτές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού η απόφαση ελήφθη καθώς οι ΜΗΝ δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και επιπρόσθετα δεν υπάρχει απόφαση από τη πολιτεία ποιες πράξεις να κάνουν οι οφθαλμίατροι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, “οι ιδιωτικές κλινικές αντίθετα, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για τον λόγο αυτό μπορούν να πληρώνονται μέσω ΚΕΝ. Και αυτό είναι οξύμωρο καθώς οι ΜΗΝ αφού δεν έχουν σύμβαση, δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο! Όσον αφορά ποιες πράξεις πρέπει να γίνονται είναι επίσης οξύμωρο να πρέπει η Πολιτεία να τις υποδείξει, καθώς ο οφθαλμίατρος βάσει της εκπαίδευσής και ιατρικής εξειδίκευσής του, είναι φυσιολογικό να κάνει μόνο οφθαλμολογικές πράξεις κ όχι… γυναικολογικές”!

Από την πλευρά τους, οι οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι βάση της ειδικότητά τους, είναι φυσιολογικό να κάνουν μόνο οφθαλμολογικές πράξεις και οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις είναι απλές πράξεις που ενδεικτικά στην Αγγλία διενεργούνται και από νοσηλεύτριες.