Τεράστια υγειονομικά προβλήματα σε Κω και Κάλυμνο

Τεράστια υγειονομικά προβλήματα σε Κω και Κάλυμνο

Υπάρχει υγειονομική ερήμωση στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, στην Κω και στην Κάλυμνο. Υπάρχει υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κω σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό ΕΚΑΒ, αλλά και υποστελέχωση στα ΠΕΔΥ Κω και επαρχίας Καλύμνου.

Συγκεκριμένα στην Κω, ενώ πριν το νόμο 4238 υπηρετούσαν 23 γιατροί, σήμερα μετά τις απολύσεις υπηρετούν μόνο 3, ενώ στην επαρχία Καλύμνου από 9 γιατρούς προ του νόμου 4238, σήμερα υπηρετούν μόνο 3. Επιπλέον από την Κω, τα τελευταία χρόνια γίνονται 175 αεροδιακομιδές ασθενών σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα. Η κάθε διακομιδή επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου 15.000-20.000 ευρώ.

Λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα όσον αφορά την εξυπηρέτηση τουριστών ιδίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με συνέπεια το κράτος να έχει τεράστια απώλεια εσόδων.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών αλλά παράλληλα, υπάρχει και το προσφυγικό πρόβλημα όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

«Η υποβάθμιση του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Συστήματος Υγείας ήταν επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων και οφείλει άμεσα η σημερινή Κυβέρνηση να δώσει λύση ρεαλιστική στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής» τονίζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, του Ιατρικού Συλλόγου Κω και του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου.

Οι παραπάνω φορείς καλούν τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγεία να αναλάβουν άμεσα δράση και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα βγάλει την περιοχή από την υγειονομική κρίση.

Η προτεινόμενη λύση από τους υπογράφοντες φορείς είναι:

  1. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε προσωποπαγείς θέσεις, πλήρους απασχόλησης και με δικαίωμα επιλογής της αποκλειστικής ή μη απασχόλησης.
  2. Προσλήψεις ιατρικού – διοικητικού – νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΩ – Κέντρο Υγείας και επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων του μισθολογίου και των κινήτρων των νοσοκομειακών γιατρών.
  3. Γενναία χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας στην περιοχή.