Τεράστια λίστα αναμονής για τους καρκινοπαθείς στον Αγ. Σάββα

Τεράστια λίστα αναμονής για τους καρκινοπαθείς στον Αγ. Σάββα

Πάνω από 20 μέρες περιμένουν στην αναμονή μέχρι να μπουν στο χειρουργείο του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» οι καρκινοπαθείς με όγκους στο στόμα και το πρόσωπο, σαρκώματα και καρκίνο του δέρματος, επειδή στην ίδια λίστα συνωστίζονται και ασθενείς που χρήζουν αποκατάσταση μαστού, για δεύτερη και τρίτη φορά έπειτα από μαστεκτομή που είχε προηγηθεί ακόμα και έναν χρόνο πριν.

Ήδη, στη λίστα αναμονής του Τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Ογκολογικού Θεραπευτηρίου «Αγιος Σάββας» υπάρχουν 250 περιστατικά αποκατάστασης μαστού! Πρόκειται για ασθενείς που χρειάζεται να επαναλάβουν την εν λόγω αισθητική επέμβαση, επειδή παρουσιάζουν τις αναμενόμενες επιπλοκές, όπως ρήξη ενθέματος (σιλικόνη), μετατόπιση ή ασυμμετρία.

Στην ίδια λίστα, όμως, βρίσκονται και άλλα 30 έως 40 περιστατικά ογκολογικών ασθενών που δεν μπορούν να περιμένουν. Μάλιστα, ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, δρ Σπύρος Σταυριανός, έστειλε στη διοίκηση του νοσοκομείου, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστολή προκειμένου να προηγούνται οι ογκολογικοί ασθενείς από τις αισθητικές επεμβάσεις ή να υπάρχουν δύο ξεχωριστές λίστες.

Στην επιστολή προτείνει, επίσης, να σταματήσει άμεσα η χορήγηση εισιτηρίων των επαναλαμβανόμενων αποκαταστάσεων μαστού μέχρι να μειωθεί η λίστα αναμονής κάτω από τους 30 ασθενείς, να κατανέμονται οι ασθενείς σε όλους τους γιατρούς του τμήματος και να υπάρχουν δύο ημέρες του χειρουργείου την εβδομάδα για την αποκατάσταση μαστού και άλλες δύο για τους καρκινοπαθείς.