Τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Οι γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας σταματούν τις απλήρωτες εφημερίες και διακόπτουν την εθελούσια συμμετοχή τους στην κάλυψη των ελλείψεων, που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ένα σύστημα που είναι θνησιγενές και λειτουργεί σε βάρος των ιδίων αλλά και των ασθενών. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των γιατρών του ιδρύματος.

«Αποφασίσαμε ότι ο κάθε γιατρός, με βάση την ειδικότητα του, έχει τον ρόλο του στο νοσοκομείο, έχει τις προβλεπόμενες από τον νόμο εφημερίες του, τις οποίες θα κάνει στο τμήμα του. Δεν θα υπάρξει γιατρός που θα υποστηρίξει τη λειτουργία άλλων κλινικών ή την εφημεριακή λειτουργία και τις ανάγκες των ΤΕΠ» δήλωσε ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, Χρήστος Κατσίνας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Παθολογικής, της Παιδιατρικής και της Μαιευτικής Κλινικής, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της συνταξιοδότησης ιατρικού προσωπικού που δεν αντικαταστάθηκε, ενώ κάποιες φορές απειλήθηκε η εφημεριακή λειτουργία των ΤΕΠ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Οι γιατροί του νοσοκομείου επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κακή λειτουργία των ΤΕΠ και στον υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ο οποίος παρόλες τις εκκλήσεις τους δεν έχει εμφανιστεί τους τελευταίους έξι μήνες στο νοσοκομείο. «Δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί να υποδεχθούν τους ασθενείς στα επείγοντα, με αποτέλεσμα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να τρέχουν να τους εξυπηρετήσουν, αρκεί να φορούν άσπρη ποδιά» σημείωσε ο κ.Κατσίνας, και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η λειτουργία των ΤΕΠ είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι σήμερα».

Ο Επιμελητής Α’ της Παθολογικής Κλινικής, Αθανάσιος Μητσιάνης, τόνισε ότι η 18η Ιανουαρίου με βάση το πρόγραμμα των εφημεριών που έχει ανακοινωθεί είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της κλινικής -μετά θα αναγκαστεί να κλείσει. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόσπαση στρατιωτικών γιατρών στο παρελθόν δεν έλυσε προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας της κλινικής παρά μόνο κάποιων εφημεριών. Επισήμανε ότι “δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί για τις διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και αναγκαζόμαστε είτε να τις καθυστερούμε είτε ο συνοδός να είναι ειδικός ιατρός που θα λείψει από την κλινική”.

Η διευθύντρια της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, Πίτσα Αντωνιάδου, υποστήριξε ότι με απόφαση της 3ης ΥΠΕ η Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου δεν δέχεται τοκετούς, καθότι δεν υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος που θα έπρεπε να παρακολουθεί τα νεογνά. «Αντί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής και της απουσίας για λόγους υγείας ενός παιδιάτρου, προτίμησαν οι διοικούντες να θέσουν σε υπολειτουργία και άλλη μια κλινική, καθότι σήμερα εξυπηρετούμε μόνο τα γυναικολογικά περιστατικά» κατέληξε η κα Αντωνιάδου.