Τεράστια τα προβλήματα στα χειρουργεία των νοσοκομείων

Τεράστια τα προβλήματα στα χειρουργεία των νοσοκομείων

Τραγικές οι ελλείψεις στα χειρουργεία των νοσοκομείων. Πολλές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνονται βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ασθενείς.

Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους Ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Δεν αλλάζουν από έλλειψη χρημάτων. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής. Για παράδειγμα, σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο Παπαγεωργίου. Πεθαίνουν γυναίκες από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν.

Ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής, εμφανίζουν επιπλοκές οι οποίες αποβαίνουν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι λίστες αναμονής ξεπερνάνε και τα δύο έτη σε πολλές παθήσεις.

Παρακάτω αναφέρονται τα προβλήματα στα χειρουργεία των νοσοκομείων:

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: Κλειστές 2  Αίθουσες Χειρουργείων, λόγω μεγάλης έλλειψης Νοσηλευτικών και Χειρουργών Ιατρών, (όπως ΩΡΛ). Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι αρκετά παλιός, 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού  των χειρουργείων έγινε το 2001. Ανεπαρκής η προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ). Δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει  κατά πολύ το κόστος.

ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Κλειστές 9 Αίθουσες Χειρουργείων από τις 15 λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνονται οι λίστες αναμονής των Ασθενών για χειρουργείο πολλούς μήνες. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία σοβαρά γυναικολογικών περιστατικών ξεπερνά τους 16 μήνες.

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Νοσηλευτικό προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια. Οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ένας  νοσηλευτής χειρουργείου  καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.

ΓΝΘ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:  Κλειστές 2  αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης  έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ενας νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων σε τρείς αίθουσες συγχρόνως. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας (1) Νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. Αναμονή ασθενών εξαιτίας της μεγάλης λίστας, για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία 1,5 έτος, για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά 2 έτη. Δεν  γνωρίζει κανείς τι απέγιναν οι ασθενείς που δεν εμφανίζονται για χειρουργεία μετά από δύο χρόνια.

ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Χειρουργεία παλαιά. Δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και κυρίως δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HIV,HBV,HCV ), βιοχημικά κλπ. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Τα βαριά περιστατικά διακινούνται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές (υψηλό κόστος). Δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, ή να μετακινούνται σε άλλες πόλεις με μεγάλο κόστος.

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: Δύο χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι  λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: 3 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 9 λειτουργούν συνήθως 6 λόγω έλλειψης προσωπικού (καμιά φορά τα 8). Πολλές οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης  για κάθε νοσηλευτή και οφείλονται σε όλους το σύνολο της άδειας του έτους 2016.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 3 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το ένα  λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης 40 κατά μέσο όρο σε κάθε νοσηλευτή, και το σύνολο των αδειών του έτους 2016

Γ.Ν. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ: Από τα 5 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 2 και τα άλλα 3 είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Αναβάλλονται πολλά χειρουργεία γιατί η Παθολογική κλινική είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο, καθώς και οι άλλες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: 6 χειρουργικές αίθουσες κλειστές. Λειτουργούν οι 5 από τις 11 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαθερμίες. Μεγάλες οι λίστες αναμονής. Διαλυμένα τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των Ασθενών στα χειρουργεία. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες. Παλαιά αναισθησιολογικά μηχανήματα τακτικά εκτός λειτουργίας. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους δεκαπέντε μήνες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχει ένας ιατρός). Μεγάλη έλλειψη υλικών.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6 μήνες.

Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»: 4 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. 5 χειρουργικά τραπέζια θέλουν επισκευή. Αντικατάσταση κλιματισμού. Αγορά ενός ΚΛΙΒΑΝΟΥ – ΠΛΑΣΜΑ. Επισκευή ή αντικατάσταση ΚΛΙΒΑΝΟΥ – ΑΕΡΙΟΥ. Επισκευή χρειάζονται οι προβολείς και οι διαθερμίες. Δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (λείπουν 15 Νοσηλευτές). Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους 3 μήνες στα χρόνια περιστατικά.

ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»: 1 χειρουργικό τραπέζι κλειστό. 2 αναισθησιολογικά μηχανήματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λείπουν 5 Νοσηλευτές). ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) κλειστή ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (δεν λειτούργησε ποτέ).

Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ: 7 Κλειστά χειρουργικά τραπέζια. 28 άτομα προσωπικό χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση. Ελλείψεις σε Προσωπικό. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ 17 χρόνων. Ακτινοσκοπικά μηχανήματα –C-ARM 2 προβληματικά.

Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα με την λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και το συνοδό monitoring τους, τα οποία έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αισθάνεται ότι λειτουργεί σε περιβάλλον ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υψηλού stress.

Το σύνολο των συστημάτων παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των χειρουργικών ασθενών (monitoring) υπολειτουργεί, δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών και προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους αναισθησιολόγους και στους χειρουργούς και γενικά σε όλο το προσωπικό του χειρουργείου.

Δεκάδες Ασθενείς κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τα σαράβαλα Αναισθησιολογικά Μηχανήματα.

Γ. Ν. ΧΑΝΙΩΝ: Από τις 7 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Απόγευμα και νύχτα λειτουργεί ένα χειρουργικό τραπέζι. Εάν προκύψουν επιπλέον επείγοντα χειρουργεία καλείται προσωπικό από το σπίτι. Μεγάλο μέρος του βίο-ιατρικού εξοπλισμού είναι από δωρεές.

Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργεί καθημερινά η μία (1) αίθουσα και μία επιπλέον αίθουσα 2 φορές την εβδομάδα.  Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν λειτουργεί αίθουσα ανάνηψης. Τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν έχει επισκευαστεί το πλυντήριο εργαλείων.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: Λειτουργεί μία χειρουργική αίθουσα καθημερινά και επιπλέον μία δύο φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει και τα πάντα καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Απόγευμα και νύχτα δεν λειτουργεί καμία αίθουσα και αν προκύψει επείγον περιστατικό καλείται προσωπικό από το σπίτι. Αίθουσα ανάνηψης δεν υπάρχει.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Μεγάλη αναγκαιότητα προμήθειας αναισθησιολογικού μηχανήματος και πύργου μηχανημάτων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση του κλιβάνου αποστείρωσης εργαλείων καθώς και άμεση αντικατάσταση χειρουργικού τραπεζιού το οποίο είναι 20ετίας.

Γ.Ν.«ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: Από τις 8 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 4 λόγω μεγάλων ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Η εκτίμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και πρότασή τους είναι ότι απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Υπάρχουν (4) αίθουσες χειρουργικές, (2) κεντρικές (γενικής χειρουργικές και ορθοπεδικό) (1) σηπτικό και (1) κυστεοσκοπήσεων, με (4) αντίστοιχα κρεβάτια. Και τα τέσσερα (4) χρήζουν αντικατάσταση. Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ. Το Ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου C-ARM παρουσιάζει συνέχεια βλάβες και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργείου χρειάζονται (3) επιπλέον εκπαιδευμένοι νοσηλευτών πέραν των υπηρετούντων (9).

Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ:  Λειτουργούν (4) αίθουσες και (1) έκτατων αναγκών. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού υπάρχουν συχνές ελλείψεις υλικών, τόσο ορθοπεδικών (εταιρία ορθοπεδικών υλικών έχει αποσύρει τα υλικά από το νοσοκομείο λόγω μη πληρωμής των τιμολογίων από το νοσοκομείο εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε δικαστική διένεξη), όσο και άλλα υλικά που χρειάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Στα χειρουργεία υπηρετούν 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, από αυτούς 4 το πρωί συν την προϊσταμένη το απόγευμα 2 και την νύχτα 1 συν (1 on call) όταν υπάρχει έκτατο περιστατικό. Χρωστούμενες άδειες και ρεπό 1500. Το απόγευμα λειτουργούν με δύο νοσηλευτές και την νύχτα με μία συν μία on call. Στα όρια ασφαλείας η λειτουργία των χειρουργείων από προσωπικό.

Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα εδώ κι έναν χρόνο, με χειρουργικά κρεβάτια  (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και  (1) 25 ετών. Από τις τρείς αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο,  εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών. Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.

Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»: Γενικά χρειάζεται ανανέωση όλος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των χειρουργείων. Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Χρειάζεται ενίσχυση. Εξουθενωμένο εργασιακά. Υπερβάλουν εαυτό και προσφέρουν νοσηλεία προς όφελος των ασθενών.

Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ: Λειτουργούν μόνο 2 από τα οχτώ χειρουργικά τραπέζια λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει παλαιωμένο εξοπλισμό. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 12 χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των νέων χειρουργικών αιθουσών. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο προσωπικό θα στελεχωθούν. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών επετεύχθητε σε βάρος των κλινικών. Μεταφέρθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τις κλινικές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στις κλινικές. Μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει στο άμεσο μέλλον λόγω αποχώρησης των δυο επικουρικών αναισθησιολόγων. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν.ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Λειτουργούν τρεις από τα τέσσερις χειρουργικές αίθουσες με πολύ λίγο (κάτω των ορίων ασφαλείας) προσωπικό. Πεπαλαιωμένοι αναπνευστήρες.

Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ:  Κλειστό ένα χειρουργικό τραπέζι. Πολύ μεγάλη και σοβαρή η υποστελέχωση των χειρουργείων σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαντλητικές βάρδιες και αναγκαστική υπερωριακή εργασία. Πεπαλαιωμένα μηχανήματα που χρήζουν σταδιακής αντικατάστασης.

Γ.Ν. ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το Νοσοκομείο. Στα δύο χειρουργικά τραπέζια χειρουργούνται Ασθενείς των δύο χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου καθώς επίσης γυναικολογικά περιστατικά από τις γυναικολογικές κλινικές.

Γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο το μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι για τα τριπλά χειρουργεία. Το Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες χρειάζεται 6 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία. Υπάρχει λίστα αναμονής άνω του μήνα σε Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα να χειρουργηθούν. Όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα κινδυνεύουν!

Το μηχάνημα οστικής πυκνότητας του Νοσοκομείου είναι χαλασμένο ένα χρόνο. Δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευή. Οι Ασθενείς οδηγούνται στον Ιδιωτικό Τομέα.

Γ.Ν. Ε.Ε.Σ. : Δύο κλειστά χειρουργικά τραπέζια.

Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Πεπαλαιωμένα μηχανήματα. Έλλειψη προσωπικού 30%. Η κάλυψη είναι σε οριακό επίπεδο με πολλά χρωστούμενα repo. Λίστες αναμονής στα χρόνια περιστατικά 3-6 μήνες.

ΚΑΤ: 1 χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες οι λίστες αναμονής κυρίως στα ψυχρά περιστατικά.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Δεν λειτουργούν περιοδικά αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (1 μόνιμος, 5 κενές μόνιμες). Υπάρχουν 2 με μετακίνηση και 1 επικουρικός.

Γ.Ν.ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ:  4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10 λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλες λίστες αναμονής. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός.

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: Δεν λειτουργεί η 1 χειρουργική αίθουσα από τις 2 λόγω έλλειψης προσωπικού. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Λίστες αναμονής ξεπερνάνε τους 2 μήνες. Μεγάλη έλλειψη θα υπάρξει σε Αναισθησιολόγους σε λίγο χρονικό διάστημα  καθότι οι δύο φεύγουν (σύνταξη και νέος διορισμός)

ΓΟΝΚ:  Δεν λειτουργεί 1 χειρουργική αίθουσα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ: Μεγάλη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Λίστα αναμονής μέχρι και 6 μήνες. Ελλείψεις υλικών. Αναμονή σε διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές-αξονικές) 1 με 1,5 μήνα.

Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ: Παρ’ ότι Νοσοκομείο κορμός (διασυνδεόμενο με το Καλαβρύτων)  αναστέλλεται η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής λόγω έλλειψης προσωπικού με μεταφορά των ασθενών στο Ρίο.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΣ ΣΒΒΑΣ»: Δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά μετά το χειρουργείο να Νοσηλεύονται σε θαλάμους με κίνδυνο της ζωής τους. Μεγάλες λίστες αναμονής. Παράδειγμα στα γυναικολογικά περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τους 5 μήνες.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις. Τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Δεν υπάρχει αξονικός, προσωπικό, υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, αναπτυγμένες κλινικές και  τμήματα.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου