Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Κέρκυρας

Ένα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, του μόνου δημόσιου νοσοκομείου στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση οι κάτοικοι του νησιού, προβλέπονται για τους ιατρούς του κλάδου ΕΣΥ εκατόν σαράντα οκτώ θέσεις, αλλά υπηρετούν μόλις πενήντα τέσσερις.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρείται κάλυψη της τάξεως του 50% στους κλάδους Νοσηλευτών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Αδελφών Νοσοκόμων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η κατηγορία Νοσηλευτών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης παρουσιάζει κάλυψη της τάξης μόλις του 35%.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επείγουσα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου υπηρετούν ένας νεφρολόγος και μία παθολόγος, καθώς και στην Παιδιατρική Κλινική, όπου υπηρετούν δύο παιδίατροι. Έχουν προκηρυχθεί θέσεις επικουρικών ιατρών για τη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Παιδιατρικής Κλινικής, ωστόσο μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί εξ ολοκλήρου.

Σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καταγράφεται έλλειψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών από κοινού με τους ιατρούς των κλινικών, οι οποίες είναι επίσης υποστελεχωμένες.

Επιπλέον, χρονίζον είναι το πρόβλημα της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου του Νοσοκομείου, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ, παρόλο που θα μπορούσε να είχε τεθεί σε λειτουργία εδώ και έξι χρόνια, δηλαδή από τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου σε νέο κτήριο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατευθύνονται προς τα ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία, τα οποία ήταν τα μόνα που επωφελούνταν από την εν λόγω κατάσταση, ενώ παράλληλα επιβαρύνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση δύο ιατρών, όμως δεν υπάρχει εξειδικευμένος χειριστής του Μαγνητικού Τομογράφου.

Τα παραπάνω ανέφερε η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη σε Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας. Κατά τη Συζήτηση της σχετικής Ερώτησης ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενημέρωσε τη Βουλευτή ότι από την προκήρυξη του Οκτωβρίου -των 985 θέσεων λοιπού προσωπικού- για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας έχουν προκηρυχθεί μία θέση ΠΕ Φαρμακοποιών και έξι θέλεις νοσηλευτικού προσωπικού. Από αυτές τις προκηρύξεις, έχει ολοκληρωθεί ο προσωρινός Πίνακας για 350 θέσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ο Πίνακας και για τις υπόλοιπες θέσεις.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμός για 1.800 θέσεις λοιπού προσωπικού νοσοκομείων. Πρόκειται για μία προκήρυξη ιατρικού είτε λοιπού προσωπικού όπου προβλέπονται θέσεις και για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. «Μιλάμε για μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουν προκηρυχθεί για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας ένας Ιατρός και μία Νοσηλεύτρια ΠΕ, τρεις Νοσηλεύτριες ΤΕ και μία Νοσηλεύτρια ΔΕ.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της Βουλευτή σχετικά με τη θέση τεχνολόγου Ραδιολογίας – Ακτινολογίας για τον Μαγνητικό Τομογράφο, ο κ. αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι στην προκήρυξη των 585 θέσεων επικουρικού λοιπού προσωπικού, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπονται για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας και μία θέση Βοηθού Φαρμακείου. Ο κ. Πολάκης σχολίασε, ακόμη, σχετικά με την καθυστέρηση λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου ότι θα χάλαγε «τις σχέσεις  με τα διάφορα “μαγαζάκια”, τα οποία υπάρχουν απέξω. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα».

Για το ζήτημα του δεύτερου νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ο κ. Πολάκης επιβεβαίωσε ότι έχει υπογραφεί η απόσπαση Επιμελητή Β΄ Νεφρολόγου, ο οποίος υπηρετούσε σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στην Παιδιατρική Κλινική, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «έχει έρθει ένας επικουρικός παιδίατρος» και πως «έχουμε διορίσει άλλους τρεις επικουρικούς παιδιάτρους για τη δεύτερη θέση, όμως δεν αποδέχτηκαν το διορισμό». «Στις 16/2 υπογράφτηκε ο διορισμός ακόμη ενός παιδιάτρου, που δεν έχουμε μάθει ακόμα αν θα πάει στο νοσοκομείο ή αν δε θα πάει. Διότι δυστυχώς υπάρχει και αυτό το πρόβλημα, έχουν διοριστεί κάποιοι, αρκετοί, σε θέσεις Επικουρικών γιατρών, οι οποίοι όμως δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, απαντώντας στην επισήμανση της κ. Βάκη για τη δυσλειτουργία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο σχεδιασμοί, είτε να δημιουργηθεί μία Υγειονομική Περιφέρεια που θα περιλαμβάνει την Ήπειρο και τα Ιόνια είτε μία ΥΠΕ που θα περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Ελλάδα.