Τεράστιες ελλείψεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Θεσσαλίας

Τεράστιες ελλείψεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Θεσσαλίας

Τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων όλης της Θεσσαλίας αναδεικνύει ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, οι ελλείψεις αφορούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα, αναλώσιμα υλικά (φίλτρα κακής ποιότητας).

Ειδικότερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου της Λάρισας, οι νεφροπαθείς αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής: «Τελείως ακατάλληλη ως Μονάδα. Λειτουργεί στον 6ο όροφο σε παλιό κτίριο, με παλιά μηχανήματα πάρα πολλών ετών, ώστε να μην υπάρχουν προδιαγραφές για καλή ποιότητα αιμοκάθαρσης. Ζητούμε άμεσα τη μετεγκατάσταση της Μονάδας, με νέες προδιαγραφές και καινούργια μηχανήματα».

Στην Καρδίτσα

Με 50 και πλέον αιμοκαθαρόμενους, συν μεταμοσχευμένους, συν χρόνια πάσχοντες, λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς μόνιμο ιατρό (Διευθυντή και Επιμελητή) παρά μόνο με μία επικουρική ιατρό της οποίας η σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους. Οι ασθενείς ζητάνε τουλάχιστον δύο μόνιμους ιατρούς συν τον επικουρικό. Τα μηχανήματα είναι πολλών ετών, πάνω από δεκαπενταετία, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο. Πρέπει επίσης να ανακαινιστεί και η αίθουσα της Μονάδας.

Οι 90 αιμοκαθαρόμενοι στα Τρίκαλα ζητάνε έναν επικουρικό ιατρό, διότι συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής της Μονάδας και έμειναν μόνο δύο μόνιμοι ιατροί. Τα μηχανήματα είναι κι εδώ πολλών ετών, με αποτέλεσμα να περιμένουν καινούρια εδώ και χρόνια. Τα φίλτρα είναι κακής ποιότητας (κινέζικα).

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προσωπικού υπάρχει σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου. Ειδικά στη Μ.Τ. Νεφρού, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 και πλέον αιμοκαθαρόμενοι συν τα έκτακτα περιστατικά που καθημερινά επισκέπτονται τη Μονάδα συν τους χρόνια πάσχοντες, λειτουργεί με 12 νοσηλεύτριες συν τον Προϊστάμενο, ενώ το καταστατικό της Μονάδας προβλέπει για 90 αιμοκαθαρόμενους και άνω 21 νοσηλεύτριες συν τον Προϊστάμενο. Οι ασθενείς ζητάνε τουλάχιστον 3-4 νοσηλευτές ώστε να καλυφθεί λίγο το κενό. Επίσης, πλην τα δέκα μηχανήματα που ήρθαν πρόσφατα μέσω ΕΣΠΑ, τα υπόλοιπα είναι δεκαετίας και δεκαπενταετίας και έχουν υπερβεί τις ώρες λειτουργίας.a