Τέταρτη δόση εμβολίου:  Σύντομα η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής

Τέταρτη δόση εμβολίου:  Σύντομα η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής

Την προσωπική του εκτίμηση για τη χρησιμότητα της 4ης δόσης πραγματοποίησε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτική εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία.

«Προβλέπω ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερα σημασία για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου και λιγότερο για τον υπόλοιπο πληθυσμό χαμηλού κινδύνου, ο οποίος έχει αναπτύξει μία υβριδική ανοσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Τέταρτη δόση: Αποφασίζει σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τα δεδομένα για την 4η δόση είναι «εν εξελίξει» σχολίασε η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κ. Παγώνα Λάγιου. Σύμφωνα με μελέτες από το Ισραήλ, βλέπουμε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν όφελος για τις μεγάλες ηλικίες. Άλλα δεδομένα σε μικρότερους πληθυσμούς μιλούν για μικρότερος όφελος.

Η κ. Λάγιου που αποτελεί και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχολίασε ότι παρακολουθούνται τα στοιχεία που συλλέγονται και σύντομα θα «έχουμε μία τεκμηριωμένη άποψη για το αν χρειάζεται και σε ποιους πληθυσμούς».
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσόλια, τόνισε ότι αναμένεται απόφαση για την 4η δόση λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρηματα από τις μελέτες του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι στο μέλλον αναμένεται και ένα εμβόλιο που θα προσφέρει ευρύτερη κάλυψη και να μη χρειάζεται πάνω από ένας εμβολιασμός το χρόνο.

Αναφορικά με την 4η δόση, η κ. Τσολιά συμπλήρωσε ότι ναι μεν αποκαθιστά τους τίτλους αντισωμάτων αλλά όχι παραπάνω από αυτά της 3ης δόση ενώ «δεν προστατεύει τόσο» από τη δυνατότητα να κολλήσει κάποιος και να μεταδίδει. Ενδεχομένως, όμως, προστατεύει 4 φορές περισσότερο τους ευάλωτους ανθρώπους, άνω των 60-65 ετών από το να νοσήσουν σοβαρά.