Θα καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ οι αστικές αποζημιώσεις;

Θα καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ οι αστικές αποζημιώσεις;

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αναφέρει πως στο εξής επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό «βαρειάς αμέλειας», θα καταλογίζεται στο γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, οι μόνοι κερδισμένοι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες αφού οι γιατροί του ΕΣΥ θα αναγκαστούν να κάνουν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής νομικής ευθύνης. Μάλιστα, όπως λένε οι γιατροί, κάποιες ασφαλιστικές γνώριζαν την επερχόμενη εγκύκλιο και ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο βομβάρδιζαν τους γιατρούς ΕΣΥ με διαφημιστικές προσφορές, ενώ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον, μόλις γενικευτεί αυτό το καθεστώς, η κατάσταση να διαμορφωθεί «όπως στην Αμερική». Δηλαδή, το ύψος των ασφαλίστρων θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ειδικότητα, την κίνηση του κάθε νοσοκομείου, την κίνηση του κάθε τμήματος κλπ.

Οι γιατροί ζητάνε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις πλάτες του υπουργείου Οικονομικών επικαλούμενοι «αναρμοδιότητα». Οι γιατροί θέλουν οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης να ανακοινώσουν αν και σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να σταματήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου