Θεραπεία στο τραύλισμα με εντατική ομαδική θεραπεία σε τρεις εβδομάδες

Θεραπεία στο τραύλισμα με εντατική ομαδική θεραπεία σε τρεις εβδομάδες

Τρεις εβδομάδες είναι αρκετές για την αποκατάσταση της ροής του λόγου σε εφήβους και ενήλικες που τραυλίζουν, με την κατάλληλη εντατική ομαδική θεραπεία. Την ίδια ώρα, με ατομικά προγράμματα, το πρόβλημα λύνεται σε διάστημα 6-12 εβδομάδων. Αυτό αναφέρει η υπεύθυνη των προγραμμάτων λογοθεραπείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, λογοπεδικός Κατερίνα Καλαϊτζίδου, με αφορμή την ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό για θέματα διαταραχών ροής ομιλίας που έγινε στις Συκιές.

Ο εξελικτικός τραυλισμός, ως διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζίδου. Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλήσει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα και να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή. Ετσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει τη σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει.

Ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενήλικες, και ατομικά για παιδιά, εφήβους και ενήλικες εφαρμόζονται από το 2013 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με αποτελέσματα που άλλαξαν τη ζωή των ατόμων τα οποία τραύλιζαν.