Τι είναι η Selfitis και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τι είναι η Selfitis και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

«Σελφίτιδα», αποκαλούν οι ψυχολόγοι τη διαταραχή της νέας γενιάς που έχει να κάνει με τα smartphones και το υπερ-ποστάρισμα των αυτοφωτογραφίσεων..

«Πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκαν κάποιες ιστορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που υποστήριζαν πως η «σελφίτιδα» θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ψυχική διαταραχή. Παρότι η συγκεκριμένη ιστορία αποδείχθηκε πως ήταν φάρσα, αυτό δεν σήμαινε πως η εν λόγω πάθηση δεν υπάρχει. Τώρα καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας) στον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μαρκ Γκρίφιθς από το τμήμα ψυχολογίας του Nottingham Trent University.

Στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις εντάσσονται όσοι τραβούν selfies τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα και δεν τις ανεβάζουν στα social media. Αν τις ανεβάσουν πράγματι στα κοινωνικά μέσα, τότε πάσχουν από οξεία σελφίτιδα.

Η σοβαρότερη όλων είναι η «χρόνια σελφίτιδα», καθώς εκεί οι πάσχοντες νιώθουν τόσο έντονη την ανάγκη του ανεβάσματος που το κάνουν περισσότερες από έξι φορές τη μέρα.

Ο Dr. Janarthanan Balakrishnan εκ των επιμελητών της έρευνας εξηγεί πως οι πάσχοντες αποζητούν διαρκώς την προσοχή του κόσμου και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέλοντας να αντισταθμίσουν την ανασφάλειά τους με τη συνεχή προβολή τους. «Τώρα που η ύπαρξη της πάθησης φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί, ελπίζουμε πως θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε περισσότερα γύρω από το πώς και το γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή τη δυνητικά εθιστική συμπεριφορά, και τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν», προσθέτει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ