Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μάσκες με οξείδιο του χαλκού

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μάσκες με οξείδιο του χαλκού

Η Ιατρική Μάσκα Προσώπου με οξείδιο του χαλκού προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας ή άλλους. Πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα προκειμένου να προστατεύσει το χρήστη από μολυσματικούς παράγοντες, να περιορίσει τη μετάδοση αερομεταφερόμενων μικροοργανισμών και να προστατεύσει από σταγόνες δυνητικά μολυσμένων υγρών κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. Είναι επαναχρησιμοποιούμενη.

  • Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από Ενήλικες/Επαγγελματίες Υγείας και για διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 5 ωρών την ημέρα, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το μεταβολισμό του χαλκού και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μάσκα από άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στο χαλκό, από ασθενείς ή φορείς της νόσου Wilson, από ασθενείς με χολοστατικές παθήσεις ή άλλες ηπατικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με το χαλκό.
  • Για χρήση μόνο από ενήλικες. Δεν προορίζεται για παιδιά.
  • Κατά τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας , το άτομο μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό στο δέρμα και τους οφθαλμούς καθώς επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση ή σπανιότερα αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.
  • Σε περίπτωση δυσφορίας ή ερεθισμού: H μάσκα αυτή φέρει τη χαρακτηριστική οσμή χαλκού, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Σε περίπτωση ερεθισμού του αναπνευστικού ή του δέρματος, να διακόπτεται η χρήση της μάσκας και δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί το προϊόν.
  • Κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μάσκα εμποτισμένη με μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού, η οποία αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες (εταιρεία MedCu). Είχε προηγηθεί 15ετής έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραγωγή ειδικής γάζας εμποτισμένης με οξείδιο του χαλκού για επούλωση τραυμάτων, εγκεκριμένη από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) το 2018. Με την εμφάνιση της πανδημίας αξιοποιήθηκε η (πατενταρισμένη και αδειοδοτημένη) τεχνογνωσία και εφαρμόστηκε με επιτυχία μία νέα ειδική τεχνολογία  εφαρμογής οξειδίου του χαλκού σε μη υφασμάτινο υλικό (Copper Oxide impregnated in Polypropylene non-woven spun bond) και το αποτέλεσμα ήταν η καινοτόμος επαναχρησιμοποιούμενη μη υφασμάτινη ιατρική μάσκα προσώπου.

Επιμέλεια: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου