Τι προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου

Τι προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου

H έλλειψη μαγνησίου συχνά έχει ως πρώτο σύμπτωμα την κόπωση. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, καθώς και μυϊκή αδυναμία ή δυσκαμψία. Η ανορεξία και η ναυτία είναι επίσης συχνά συμπτώματα τον πρώτο καιρό που αρχίζει η έλλειψη. Επειδή, όμως, όλ’ αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να έχουν και άλλες αιτίες, δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση της έλλειψης του μαγνησίου.

Aν η έλλειψη του μαγνησίου δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα, όπως μούδιασμα και «μυρμήγκιασμα» ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Σημειώνεται πως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 400 mg μαγνήσιο την ημέρα. Καλές πηγές του είναι το σπανάκι και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πλούσιοι σε μαγνήσιο είναι επίσης οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, ανάλατοι ηλιόσποροι), οι σπόροι, το αβοκάντο και τα όσπρια. Οι μπανάνες και τα αποξηραμένα βερίκοκα επίσης περιέχουν αρκετό μαγνήσιο. Το ίδιο και η σόγια.

Ωστόσο, αν οι εξετάσεις σας δείξουν μεγάλη έλλειψη μαγνησίου, υπάρχει πιθανότητα ο ιατρός σας να σας συστήσει και κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα.