Τι προκαλεί το φαγητό απ’ έξω στα παιδιά;

Τι προκαλεί το φαγητό απ’ έξω στα παιδιά;

Οι περισσότεροι γονείς γνωριζουν ότι το φαγητό “απ’ έξω” δεν είναι υγιεινό. Παρόλα αυτά πολύ συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό της ευκολίας αλλά και της γεύσης… Οι ειδικοί πάντα συμβουλεύουν να τα αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και ιδίως να τα απαγορεύουμε στα παιδιά, για τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρέφονται με θρεπτικές τροφές που θα συμβάλλουν στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Το έτοιμο φαγητό δεν είναι απλά ανθυγιεινό και άχρηστο θρεπτικά, αλλά φαίνεται πως είναι και επικίνδυνο για την υγεία μικρών και μεγάλων. Εστιάζοντας εν προκειμένω στους μικρούς, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, τη Child Heart And health Study in England (CHASE) που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά έτοιμο πρόχειρο φαγητό ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη!

Οι ερευνητές επισκέφτηκαν 85 δημοτικά σχολεία του Λονδίνου, του Μπέρμινγκχαμ και του Λάνκαστερ και πήραν πληροφορίες για τη διατροφή περίπου 2000 παιδιών, 9-10 ετών. Επιπλέον υπολόγιζαν την ενεργειακή πυκνότητα και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που έτρωγαν, ενώ μέτρησαν το ύψος, το βάρος, την περίμετρο μέσης και το πάχος του δέρματός τους. Τέλος, πήραν και δείγματα αίματος για τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έτρωγαν ποτέ έτοιμα γεύματα απ’ έξω, σχεδόν τα μισά έτρωγαν έτοιμες τροφές λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και 555 έτρωγαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και η αρτηριακή πίεση και η αντίσταση ινσουλίνης ήταν στα ίδια επίπεδα σε όλες τις ομάδες παιδιών, τα παιδιά που κατανάλωναν συχνά έτοιμα φαγητά είχαν υψηλότερες τιμές ως προς το πάχος του δέρματος, το σωματικό λίπος και τα λιπίδια του αίματος…

Τα παιδιά αυτά καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ συγκεκριμένα έδειξαν να υστερούν σε άμυλο, βιταμίνη C, ασβέστιο και φυλλικό οξύ (σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους καταναλωτές σπιτικών γευμάτων).

Αυτή η διατροφή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, εξηγώντας ότι η υψηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε τακτικά έτοιμα πρόχειρα γεύματα, αν διατηρηθεί, αρκεί για να αυξηθεί ο μακροχρόνιος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 10%»!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.