Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ωράριο των γιατρών

Κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ωράριο των γιατρών το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών. Την Τετάρτη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας στα νοσοκομεία κατά το διάστημα 11.00-15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών περιέχει «γκρίζες ζώνες» και παγίδες εις βάρος της εργασίας τους αλλά και της νοσοκομειακής λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Ενδεικτικά, ως 12ωρη εργασία αναφέρεται στο νομοσχέδιο πως εννοούνται:

• οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,

• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στο χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία),

• οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στο χώρο εργασίας, το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).

Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις σαράντα οκτώ (48) ώρες στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των εξήντα (60) ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια!

Επίσης, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις εφημερίες σε ενεργείς (στο νοσοκομείο) και ετοιμότητας (από το σπίτι) αλλά οι δεύτερες δεν υπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.