Το 2,5% των Ελλήνων πάσχει από ψωρίαση – Ο ρόλος της διατροφής

Το 2,5% των Ελλήνων πάσχει από ψωρίαση –  Ο ρόλος της διατροφής

 

Τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής και της πρόσληψης βιταμίνης D για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, ανέδειξαν οι ομιλητές στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε σήμερα, η Καλυψώ, το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης στις 29 Οκτωβρίου, η Καλυψώ, το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου. Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια και η πιο συχνή της μορφή είναι η ψωρίαση κατά πλάκας. Είναι μία πολύπαραγοντική νόσος, καθώς οι αιτίες που την προκαλούν ποικίλλουν. Πρόκειται για μία νόσος, η οποία εμφανίζει εξάρσεις το χειμώνα. Η ηλιακή έκθεση το καλοκαίρι έχει θετική επίδραση στην πάθηση αλλά ο χειμώνας επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν, υπολογίζεται ότι το 2,5% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Αυτό αντιστοιχεί σε 223.154 ασθενείς στη χώρα μας. Η μέση καταγεγραμμένη ηλικία είναι τα 54 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας διάγνωσης είναι τα 37 έτη.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας σε ασθενείς με ψωρίαση προκύπτουν τα εξής:

4/10 ασθενείς πάσχουν από μέτρια/ σοβαρά συμπτώματα ψωρίασης
6/10 ασθενείς πάσχουν από ήπια συμπτώματα
7/10 αντιμετωπίζουν τη νόσο με θεραπεία τη στιγμή της έρευνας
3/10 δεν αντιμετωπίζουν με θεραπεία τη ψωρίαση
4/10 επισκέφτηκαν τον γιατρό τον τελευταίο χρόνο (2020)
1/4 αναφέρει επίδραση της πανδημίας στη συχνότητα επαφής με γιατρό ή την πρόσβαση στο φάρμακο
2/10 ανέφεραν αναβολή επίσκεψης στο δερματολόγο κατά την πανδημία είτε λόγω φόβου μετάδοσης από τον κορονοϊό είτε λόγω lockdown ή ακύρωσης του ραντεβού για το γιατρό
1/10 καθυστέρησε ή και απώλεια δόσης πανδημίας
5/10 έχουν θετική πρόθεση για εμβ. COVID-19.

O ρόλος της διατροφής στη ψωρίαση – Η πολύτιμη βιταμίνη D

«Η μονοδιάστατη φαρμακευτική παρέμβαση αποτελεί τη μισή φροντίδα για τους ασθενείς με ψωρίαση» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD, Δημήτρης Γρηγοράκης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διαχειρίζονται διατροφικοί παράγοντες.

Εξέχον ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος διαδραματίζει η βιταμίνη D. «Αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να την αποκαταστήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αρκεί να λαμβάνονται σε προσεγμένη ποσότητα. Το καλοκαίρι καλό είναι να διακόπτονται, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς με ψωρίαση εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την δερματολόγο από το νοσοκομείο Συγγρός, κ. Χαριτωμένη Βαβουλή, η οποία συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου, η συνιστώμενη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο για την πρόσληψη της απαραίτητης βιταμίνης D είναι 15 λεπτά.

Ας σημειωθεί ότι για την πρόσληψη βιταμίνης D, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση τροφών που την παρέχουν, όπως ψάρια και γαλακτομικά.
Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

H φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με ψωρίαση πρέπει να συνεπικουρείται από τη σωστή φροντίδα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, ο κ. Γρηγοράκης, σύστησε μία πολυσσυλεκτική διατροφή με φυσικές και ισορροπημένες τροφές (αυγό, λάδι, φρούτα, λαχανικά και άλλα).

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα φαγητά και κατά πλείστον η ζάχαρη (τα γλυκά), τα οποία επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Συνοπτικά πρέπει να επιλέγονται τροφές που περιέχουν:

βιταμίνη D
μονοακόρεστα
πολυακόρεστα
πρωτεΐνες
προβιοτικά
αντιοξειδωτικές ουσίες (φρούτα, λαχανικά)
μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνη a,c,d)

Αντιθέτως πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν:

κορεσμένα λιπαρά
trans λιπαρά
ω6 λιπαρά
βαρέα μέταλλα
περιβαλλοντικές τοξίνες

Συνοψίζοντας, οι κομβικές διατροφικές κατευθύνσεις που δίνονται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αφορούν:

ρύθμιση του ανοσοποιητικού
αντιμετώπιση φλεγμονής
περιορισμό οξειδωτικού στρες

Οι ομιλητές στο τέλος στάθηκαν στη σημασία της συνεργασίας γιατρού και ασθενή για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. «Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας» ήταν το χαρακτηριστικό τους μήνυμα.