Το nivolumab σε συνδυασμό με το ipilimumab θεραπεύουν το Μεταστατικό Μελάνωμα!

Το nivolumab σε συνδυασμό με το ipilimumab θεραπεύουν το Μεταστατικό Μελάνωμα!

Η πρώτη παρουσίαση δεδομένων για την αποτελεσματικότητα από τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma καταδεικνύει αντινεοπλασματική δράση σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια από τη μελέτη CheckMate -204, την πρώτη Φάσης 2 μελέτη που αξιολογεί το nivolumab σε συνδυασμό με το ipilimumab ως πιθανή θεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα και μεταστάσεις στον εγκέφαλο.

Το κύριο καταληκτικό σημείο του ενδοκράνιου (IC) ποσοστού κλινικού οφέλους (CBR), που ορίστηκε ως πλήρης ανταπόκριση συν μερική ανταπόκριση συν σταθερή νόσος ≥ 6 μήνες, ήταν 60% (95% CI: 48 έως 71) στη διάμεση παρακολούθηση των 9,2 μηνών στους 75 ασθενείς που αξιολογήθηκαν. Τα δεδομένα αυτά για το Μελάνωμα/τους Καρκίνους του Δέρματος στο Arie Crown Theater στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για το 2017.

«Πάνω από 60 τοις εκατό των ασθενών με μελάνωμα σταδίου IV αναπτύσσουν τελικά εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίες αποτελούν μείζονα αιτία ασθένειας και θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς», είπε ο Hussein Tawbi, M.D., PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας για το Μελάνωμα, MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Τα αποτελέσματα αυτά από τη μελέτη CheckMate -204 είναι τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα από τη διερεύνηση ενός συνδυασμού ανοσο-ογκολογικών παραγόντων για τη θεραπεία ασθενών με μη αντιμετωπισθείσες εγκεφαλικές μεταστάσεις από μελάνωμα. Η χρήση συστηματικής θεραπείας εκ των προτέρων είναι μια νέα προσέγγιση σε αυτόν τον πληθυσμό, στον οποίον η ακτινοθεραπεία αποτελεί τον κανόνα».

Πλήρης IC ανταπόκριση επιτεύχθηκε από 21% (n=16) των ασθενών, 33% (n=25) είχαν μερική ανταπόκριση και 5% (n=4) εμφάνισαν σταθερή νόσο. Το ποσοστό IC αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) ήταν 55% (95% CI: 43 έως 66) με προφίλ ασφάλειας που ήταν σε συμφωνία με τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν για ασθενείς με μελάνωμα χωρίς εγκεφαλικές μεταστάσεις. Ανεπιθύμητες ενέργειες (AE) βαθμού 3/4 που σχετίζονται με τη θεραπεία παρουσιάστηκαν σε 52% των ασθενών (n=39), με το 8% (n=6) να είναι νευρολογικής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαλγίας.

«Η μελέτη CheckMate -204 είναι σημαντική επειδή η έρευνα των θεραπειών για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα με εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι κάπως περιορισμένη. Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι ασθενείς αποκλείονταν από τις κλινικές μελέτες», δήλωσε η Vicki Goodman, M.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα του Μελανώματος και των Καρκίνων του Ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb. «Τα δεδομένα αυτά προσθέτουν επιστημονική γνώση σχετικά με το Nivolumab και το Ipilimumab και υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για διερεύνηση των πιθανών οφελών αυτού του συνδυασμού σε ποικίλες ομάδες ασθενών».

Η CheckMate -204 είναι μία Φάσης 2, ανοιχτή μελέτη σε 75 ασθενείς με μελάνωμα που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μία ή περισσότερες ασυμπτωματικές εγκεφαλικές μεταστάσεις των 0,5 έως 3,0 cm. Η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας με Nivolumab σε συνδυασμό με Ipilimumab, ακολουθούμενη από μονοθεραπεία με Nivolumab . Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν το IC CBR. Στους δευτερεύοντες στόχους περιλαμβάνονταν η συνολική επιβίωση, το εξωκράνιο CBR και η ασφάλεια.

Οι ασθενείς που εντάχθηκαν έλαβαν θεραπεία με Nivolumab 1 mg/kg σε συνδυασμό με Ipilimumab 3 mg/kg κάθε τρεις εβδομάδες για τέσσερις δόσεις, ακολουθούμενη από θεραπεία με Nivolumab 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες έως ότου παρουσιαστεί εξέλιξη της νόσου ή τοξικότητα. Οι ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρές AE στη διάρκεια της θεραπείας με το συνδυασμό μπορούσαν να λάβουν μονοθεραπεία με Nivolumab μετά την υποχώρηση της τοξικότητας, ενώ επιτρεπόταν στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για τους ασθενείς που εμφάνισαν περιορισμένης έκτασης εγκεφαλική εξέλιξη εφόσον παρέμενε μία αξιολογήσιμη εγκεφαλική μετάσταση. Ο διάμεσος αριθμός δόσεων του συνδυασμού ήταν τρεις (εύρος 1 έως 4), ενώ 28 ασθενείς (37%) έλαβαν τέσσερις δόσεις εφόδου του συνδυασμού και 42 ασθενείς (56%) ξεκίνησαν θεραπεία συντήρησης με Nivolumab (διάμεση τιμή 12 δόσεις, εύρος 1 έως 36).

Σχετικά με το Μεταστατικό Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου και παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα. Η επίπτωση του μελανώματος αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 30 έτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων μελανώματος θα ανέρθει στις 87.000 με περισσότερους από 9.700 σχετιζόμενους θανάτους. Παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, έως το 2035, η επίπτωση του μελανώματος θα φτάσει τις 388.262, με 98.288 σχετιζόμενους θανάτους. Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, οι ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαγιγνώσκονται με προχωρημένο μελάνωμα Σταδίου IV ιστορικά έχουν ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 15% έως 20% και δεκαετούς επιβίωσης περίπου 10% έως 15%.

Σχετικά με το Nivolumab

Το Nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το Nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Τον Ιούλιο του 2014, το Nivolumab ήταν ο πρώτος αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε ρυθμιστική έγκριση οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα το Nivolumab είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Τον Οκτώβριο του 2015, το σχήμα του συνδυασμού του Nivolumab με το Ipilimumab της εταιρείας αποτέλεσε τον πρώτο συνδυασμό στην Ανοσο-Ογκολογία που έλαβε ρυθμιστική έγκριση για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου