Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας

Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας

SOS εκπέμπει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας, καταγγέλλοντας το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα κέντρα υγείας του νομού. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι τραγικές, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως μόνο το Κ.Υ. Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ , τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ που επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας.

«Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια πολίτες β’ κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα και γρήγορη διακομιδή» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και σημειώνουν πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό (παιδίατροι , οδοντίατροι), σε μαίες, ενώ υπάρχουν κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ώρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αντιδραστήρια, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές, ενώ πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω: στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα για νυχτερινά – εξαιρέσιμα 6 μηνών, οι  εφημερίες των γιατρών στους μήνες που πληρώθηκαν καταβλήθηκαν με περικοπές , οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριες των περιφερειακών ιατρείων είναι απλήρωτες για όλο το 2015.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου