Τρία Βήματα περιποίησης για υγιή πόδια

Τρία Βήματα περιποίησης για υγιή πόδια

Τα πόδια μας είναι ένα θαύμα της μηχανικής, από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένα έως ότου υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Ο μέσος άνθρωπος θα περπατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το ισοδύναμο με δύο φορές, την περίμετρο της γης, κάτι που είναι πολύ επίπονο για τα πόδια, τα οποία χρειάζονται πολλή φροντίδα και περιποίηση.

Το να έχουμε υγιή πόδια σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή στις καθημερινές μας ασχολίες, καλύτερη ανταπόκριση στις καθημερινές προκλήσεις και μεγαλύτερη άνεση.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για να αποκτήσετε υγιή πόδια:

• Ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας και προσέξτε τις αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή την εμφάνιση.

• Διατηρήστε την καλή υγιεινή των ποδιών, με τις βασικές κινήσεις: Αφαίρεση σκληρού δέρματος , Ενυδάτωση και

Προστασία από την εφίδρωση και την κακοσμία

Αφαίρεση σκληρού δέρματος

Ο καιρός και τα ανοιχτά παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και να οδηγήσουν σε σκληρό δέρμα, δρωγμές ή σχηματισμό ρωγμών και σκασμένες φτέρνες. Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα, θα πρέπει να κάνετε ποδόλουτρο και με μία ελαφρόπετρα ή ηλεκτρική λίμα , να τρίψετε απαλά τις φτέρνες, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα

Ενυδάτωση

Αμέσως μετά, δοκιμάστε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή 20λεπτών.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμες ανάπλασης κατά του σκληρού δέρματος, κρέμα κατά του σκληρού δέρματος που ενισχύει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και επαναφέρει την ελαστικότητα σε 7 ημέρες.
Για τις σκασμένες φτέρνες, χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία.

Προστασία από την εφίδρωση και την κακοσμία

Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε το βάρος υπό έλεγχο και βοηθά πολύ στην καλή κυκλοφορία και στη διατήρηση της υγείας των ποδιών Φροντίστε να φοράτε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια κατά την άσκηση.

• Μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα. Δεδομένου ότι τα πόδια ιδρώνουν, τα παπούτσια απορροφούν υγρασία από τα πόδια, οπότε είναι σημαντικό να αφήσετε τα παπούτσια σας να στεγνώσουν εντελώς.

• Καλό θα είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, ενώ φροντίστε να τα ψεκάζεται καθημερινά με σπρέι υποδημάτων,  Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.
Οφείλετε να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.

• Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι για να προστατεύσετε τα πόδια σας από τραυματισμούς και λοιμώξεις.

• Βάλτε αντιηλιακό στα πόδια σας ενώ φοράτε σανδάλια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

Μάνος Αρβανιτάκης, Ποδίατρος-Ποδολόγος