Τρεις νεκροί από τη γρίπη

Τρεις νεκροί από τη γρίπη

Η γρίπη έκανε και φέτος την εμφάνισή της στην χώρα μας. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί 31 σοβαρά κρούσματα γρίπης, αλλά σε όλα τα περιστατικά κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι -πρόκειται για μια 36χρονη με βαρύ χρόνιο νόσημα (καρκινοπαθής), η οποία ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης για έναν 73χρονο και έναν 76χρονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφεται αυξημένη κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Από τις εργαστηριακές αναλύσεις των κλινικών δειγμάτων στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τώρα είναι το Α(Η1Ν1).

Τα δεδομένα από τους 9 (εκ των συνολικά 14) ασθενών με γρίπη και νοσηλεία σε ΜΕΘ δείχνουν ότι η γρίπη μέχρι στιγμής «προτιμά» άνδρες (οι εξι ασθενείς ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες) και ότι το εύρος ηλικιών είναι από 35 έως 86 έτη. Και τα 9 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1). Περίπου οι μισοί από τους νοσηλευόμενους με γρίπη σε Εντατική (55,6%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.