Σε τροχιά κατάρρευσης το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Σε τροχιά κατάρρευσης το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, είναι τα δύο σοβαρά προβλήματα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το οποίο  «με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε κατάρρευση», ενώ υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για τις ζωές ασθενών και εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων  Νικόλαος Παναγούλης παρουσίασε πρόσφατα τα οικονομικά στοιχεία από το 2012, που δείχνουν τη συνεχή μείωση των πιστώσεων, που αγγίζει πλέον το 50% και ενώ φέτος προβλεπόταν χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ, έως σήμερα έχουν δοθεί μόνο 1.628.000 ευρώ. Το νοσοκομείο οφείλει ενοίκια  σε κοινοτικές δομές (πρόγραμμα αποασυλοποίησης), σε προμηθευτές σίτισης και συνεργεία καθαριότητας, λογαριασμοί ΔΕΚΟ παραμένουν απλήρωτοι επι μήνες, όπως επίσης και οι εφημερίες του προσωπικού.

Το μέσο μηνιαίο κόστος του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους  σε υλικά και υπηρεσίες  κυμαίνεται από 1.200.000 ευρώ έως 1.300.000 ευρώ και οι οφειλές έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, είχαν αγγίξει τα 7,8 εκ. ευρώ.

«Τα χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο» επισημαίνει ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από τον επόμενο μήνα το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών.

Στην τραγική έλλειψη προσωπικού και ταυτόχρονα στην αύξηση των αναγκών,  καθώς  τα περιστατικά που χρειάζονται βοήθεια  και απευθύνονται στις δημόσιες δομές αυξάνονται, αναφέρεται ο  Βλάσης Παύλου, μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο ΨΝΑ.

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, επισημαίνει ο κ. Παύλου, το Νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών, ανακοίνωσε ότι η παθολογική κλινική αναγκάζεται να κλείσει δύο δωμάτια,  ενώ η απογευματινή βάρδια βρίσκεται μόνιμα στο «κόκκινο, σε προσωπικό ασφαλείας». Υπηρετούν 550 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ενώ είναι κενές 650 οργανικές θέσεις και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε,  μία  νοσηλεύτρια  έχει να αντιμετωπίσει 20 ή 30 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΨΝΑ νοσηλεύονται 1100 άρρωστοι (700 σε κοινοτικές δομές και 400 μέσα στο νοσοκομείο), με το  45% να είναι ανασφάλιστοι και άποροι και το 50% περιπου να έχουν εγκαταλειφθεί από τους δικούς τους.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επισκέπτονται 5000 ασθενείς και από αυτούς εισάγονται οι 2500, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί καταφόρυφα -μέχρι και 150%- οι άστεγοι που αναζητούν «καταφύγιο» με κάθε τρόπο στο ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναθέωρηση του συμφώνου Άντορ – Λυκουρέντζου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στην χώρα μας και  να μην προχωρήσει στο  κλείσιμο των  ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του πλαισίου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μην «βγουν στις πλατείες και τα πάρκα» οι ασθενείς, ζητούν την πρόσληψη επικουρικών  γιατρών, ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που εντείνεται με τις καλοκαιρινές άδειες, καθώς και πλήρη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.