Τσακρής:  Παγκόσμιο φαινόμενο οι ιώσεις, που θα διαρκέσει δύο χρόνια

Τσακρής:  Παγκόσμιο φαινόμενο οι ιώσεις, που θα διαρκέσει δύο χρόνια

Για την έξαρση εποχικών ιώσεων και γρίπης αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία μίλησε χθες ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν εξάρσεις αναπνευστικών ιών, “μέχρι να επανέλθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κανονικότητα”.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε πως από το καλοκαίρι τα περιστατικά γρίπης θύμισαν την πανδημία του 2019 κι αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν είχαμε εκτεθεί σε κοινούς αναπνευστικούς ιούς επί δύο χρόνια, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

Το κύμα που αποτελεί και μείγμα πολλών ιών όπως αδενοϊοί και κοκσάκι, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ανέρχεται σε 40% και βλέπουμε παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνεχείς λοιμώξεις από δεύτερο και τρίτο ιό.

Ο κ. Τσακρής είπε ότι και για τα Χριστούγεννα αναμένεται έξαρση ενώ παραμένει άγνωστο ποιοι τελικά ιοί θα επικρατήσουν. “Αναμένουμε ραγδαία αύξηση κορονοϊού και μείωση της των κρουσμάτων γρίπης”, είπε χαρακτηριστικά ενώ για τις ελλείψεις στα φάρμακα σχολίασε ότι δεν δικαιολογούνται αφού η έξαρση ήταν αναμενόμενη.

Πηγές: ΕΡΤ