Τσιόδρας: Μην εγκαταλείπετε τα ζώα συντροφιάς- δεν μεταδίδουν τον ιό

Τσιόδρας: Μην εγκαταλείπετε τα ζώα συντροφιάς- δεν μεταδίδουν τον ιό

“Μην εγκαταλείπετε τα ζώα συντροφιάς”  είπε ο ο Σωτήρης Τσιόδρας από το Υπουργείο Υγείας.

‘Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ναι μεν ο ιός ανιχνεύτηκε σε γάτα στο Βέλγιο και σε σκύλους στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο δεν φαίνεται ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε:

“Θα σας πώ δύο λόγια σήμερα για τα ζώα συντροφιάς. Πιθανώς να είδατε κάποια δημοσιεύματα που αφορούν που την πιθανή λοίμωξη που παρουσιάστηκε σε κάποιο από αυτά. Έως σήμερα είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία η περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο και δύο σκύλοι στο Χονκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση οι γάτες μπορούν να μολυνθούν, μάλλον πρόκειται για ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες.

Επίσης, καμιά από τις μολυσμένες γάτες σε αυτήν την μελέτη δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο.” δήλωσε ο ειδικός.

Και καταλήγοντας έστειλε το εξής μήνυμα: Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείπουν α ζώα συντροφιάς, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο, όπως έγινε και στο εξωτερικό”. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει ότι έχουν κάποιο ρόλο στην μετάδοση και τη διασπορά του ιού.