Τσίπρας: Έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως

Τσίπρας: Έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως

Tην ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου θα λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, το οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το νοσοκομείο, αναφέρθηκε στα «κύματα», από τα οποία πέρασε το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε το 2011 και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου. «Σήμερα ερχόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα πραγματικό στολίδι», επεσήμανε και ευχαρίστησε τοπικούς φορείς και παράγοντες που πάλεψαν, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που ήθελαν αυτό το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα κάποιου ιδιώτη, ώστε να μην το πετύχουν.

«Πέντε χρόνια παρέμενει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γιατί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι’ αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως από γιατρούς και προσωπικό. Πρόσθεσε, δε, ότι και ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να γεννούν εδώ και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι στέκεται σήμερα όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες νοσηλευτών και γιατρών που τιμούν τον όρκο τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Όπως σημείωσε, το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε κάθε λογής συμφέροντα, λέγοντας ότι κάποιοι ήθελαν να είναι και η υγεία ένας χώρος, από τον οποίο λογής συμφέροντα θα «ανθίσουν». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε το «απαράδεκτο εισιτήριο των πέντε ευρώ» και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν προϋπολογισμός περικοπών στην πραγματικότητα, μίας προσαρμογής, πάντως, πιο ήπιας, η κυβέρνηση, κατ’ εξαίρεση, αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε μία δέσμευση που αποτελεί και σημαντική κοινωνική ανάγκη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να στηρίξουμε το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε προσλήψεις. Είναι μία σημαντική ααρχή», επεσήμανε.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε:

– «Φέτος, το ύψος των μόνιμων προσλήψεων στον χώρο της υγείας θα αγγίξει περίπου τους 3.500 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ ευελπιστούμε να έχουν τοποθετηθεί όλοι έως το τέλος του 2016.

– Αυξήσαμε το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, από τα 297 εκατ. ευρώ στα 335 εκατ. ευρώ και εξασφαλίσθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί ως οικονομικό κίνητρο για μηνιαίο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 311 ιατρούς που υπηρετούν, ή θα υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, με στόχο να ενισχύσουμε τις περιοχές αυτές και να διασφαλίσουμε την καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα των κατοίκων όλης της χώρας. Ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται στην πιο απομονωμένη γωνιά της Ελλάδας.

– Με τη δέσμη μέτρων του Παράλληλου Προγράμματός μας πέρα από το νοσοκομείο της Θήρας, θεσμοθετήσαμε την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους».