Τζανάκης: Μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή

Τζανάκης: Μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή

Προβληματισμένοι από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίζονται οι επιστήμονες γι’ αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο» είπε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό. Άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα» πρόσθεσε. Αναφορικά με το τείχος ανοσίας τόνισε ότι για να απαλλαγούμε από την πανδημία απαιτείται 80-85% εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες. «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο 85%. Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%».