Βάλτε τις υπερτροφές στην παιδική διατροφή

Βάλτε τις υπερτροφές στην παιδική διατροφή

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 8-10 μερίδες δημητριακών (1 μερίδα αποτελεί: 1 φέτα ψωμί, ½ φλ. δημητριακών, ½ φλ. ζυμαρικά και ρύζι. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης),  2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (χαμηλών σε λιπαρά για παιδιά άνω των 3 ετών),  5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (Δυο μεγάλες σαλάτες και τουλάχιστον τρία διαφορετικά φρούτα).

Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ για να ανατροφοδοτήσουν τον οργανισμό με ενέργεια. Μια ιδανική πρόταση, ιδιαίτερα για το σχολείο, είναι η κορινθιακή σταφίδα και αυτό γιατί αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες,  κάλιο, βιταμίνες B1, B2, B6, C και ανθοκυανίνες. Μια νόστιμη ιδέα είναι να προσθέσετε σταφίδες και στη σαλάτα ή στο γιαούρτι σας. Μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί με 2 κ.σ. σταφίδας.

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό, το οποίο εξασφαλίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας. Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά τα οποία παίρνουν συστηματικά πρωινό φαίνεται να παρουσιάζουν σπανιότερα διατροφικές ελλείψεις συγκριτικά με τα παιδιά που δεν τρώνε το πρωί. Για να είναι ένα πρωινό ισορροπημένο θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τρία τρόφιμα από τις προαναφερθείσες ομάδες π.χ. 1 γαλακτοκομικό, 1 δημητριακό και 1 φρούτο. Προσθέστε στο πρωινό των παιδιών σας (και φυσικά και στο δικό σας) τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και καλά λιπαρά για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα. Τα αμύγδαλα είναι μια τέτοια τροφή, πλούσια σε βιταμίνη Ε, σε ριβοφλαβίνη, σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο, φώσφορο και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στον οργανισμό. Προσθέστε τα στο γάλα με τα δημητριακά ή τρίψτε τα πάνω από το γιαούρτι. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα παιδιά κάτω των 3 ετών, όπως επίσης και σε παιδιά με αλλεργίες.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται καλά λιπαρά γιατί το λίπος είναι συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας, απαραίτητο για την λειτουργία συγκεκριμένων αδένων,  για τις μεταβολικές λειτουργίες, για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών.  Κύρια πηγή λίπους για τα παιδιά πρέπει να αποτελεί το ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε  λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E και σε άλλες ουσίες με ευεργετική δράση. Τα παιδιά καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 κ.σ ελαιόλαδου. Προσθέστε το στα φαγητά σας, στις σαλάτες σας ακόμη και στα γλυκά που φτιάχνετε.

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης, είτε αυτής που προσθέτετε στη μαγειρική σας, είτε της πιο ύπουλης, αυτής που βρίσκεται κρυμμένη στα τρόφιμα, στις τσίχλες (μπορούν να αντικατασταθούν από μαστίχα Χίου) και στα ροφήματα που αγαπούν τα παιδιά π.χ. στα αναψυκτικά και στα φρουτοποτά. Η καλύτερη εναλλακτική είναι το μέλι και ιδιαίτερα το θυμαρίσιο. Εκτός από τη γλυκιά γεύση που μας χαρίζει, προσφέρει γρήγορα ενέργεια, έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει κατά του κρυολογήματος και του βήχα. Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το μέλι, σε σύγκριση με τη ζάχαρη, έχει μικρότερη τερηδονογόνο δράση. Όλα αυτά  βέβαια δε σημαίνουν ότι η κατανάλωση του θα πρέπει να είναι αλόγιστη, καθώς μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 64 θερμίδες. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι απαγορεύεται η κατανάλωσή του στα παιδιά κάτω του ενός έτους.