Βασίλης Οικονόμου: Ακόμη δεν έχουν αλλάξει τα ασθενοφόρα – σαράβαλα στο ΕΚΑΒ

Βασίλης Οικονόμου: Ακόμη δεν έχουν αλλάξει τα ασθενοφόρα – σαράβαλα στο ΕΚΑΒ

Χωρίς ασθενοφόρο έχουν μείνει αρκετά νησιά του Αιγαίου – όπως για παράδειγμα η Κάλυμνος- για πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής και τομεάρχης υγείας της Ν. Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου. Την ερώτηση υπογράφουν τέσσερις ακόμη βουλευτές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στην ερώτησή του:

«Κύριε Υπουργέ,

Υπάρχει σωρεία καταγγελιών και παραπόνων ότι το ασθενοφόρο του Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου δε λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον Ιανουάριο το ασθενοφόρο δε θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για 29 βάρδιες, ήτοι το 1/3 του μήνα. Ταυτόχρονα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Νάξος, η Ίος, η Πάρος έχουν πολλές κενές βάρδιες κάθε μήνα. Στην Κω και στα Κύθηρα παρατηρούνται οι ίδιες τραγικές ελλείψεις. Τέτοια κενά στο ΕΚΑΒ μπορεί να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες για την υγεία των ασθενών, αν όχι και να κοστίσουν τη ζωή αυτών.

Με την λήξη των συμβάσεων των διασωστών του ΕΚΑΒ που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) καθώς και των Δωδεκανήσων (Κως, Λέρος, Κάλυμνος), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1) Αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές; Αν ναι, σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έτσι ώστε να λύσετε άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει;
2) Σε τι βάθος χρόνου το θέμα θα θεωρείται λήξαν έτσι ώστε οι πολίτες της Καλύμνου και των υπολοίπων νησιών, να μην κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου;
3) Ποιος είναι ο λόγος που τα ασθενοφόρα δεν είναι διαθέσιμα σε 24ωρη βάση αυτή τη στιγμή;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ