Βίντεο της ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενείς δεμένοι στα ψυχιατρεία

Βίντεο της ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενείς δεμένοι στα ψυχιατρεία

Βίντεο φρίκης περασμένων δεκαετιών με ψυχιατρικούς ασθενείς δεμένους στα κρεβάτια τους, έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των διεθνών πρωτοκόλλων για την καθήλωση, με ευθύνη της Αριστοτέλους.

Αιτία είναι η τραγική έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία – διαχρονικά – της επισκευής ειδικά διαμορφωμένων δωματίων, οι οποίοι στη βιβλιογραφία ονομάζονται «ήσυχοι θάλαμοι». Το φαινόμενο βεβαίως δεν είναι σημερινό, αλλά όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία τελευταία έχει παραγίνει, καθώς οι εισαγγελικές παραγγελίες εγκλεισμού στις κλινικές των ψυχιατρικών νοσοκομείων αλλά και στους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων έχουν αυξηθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης.

«Το 60% – 80% των ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, καθηλώνονται. Ακόμη και προνοιακά περιστατικά καθηλώνονται, για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους ασθενείς» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

Για να καταλάβει κανείς τη έκταση του προβλήματος, αρκεί να δει πώς έχει αυξηθεί στο χρονικό διάστημα 2010-16, η εισαγωγή Ασθενών οξέων περιστατικών στο Δρομοκαϊτειο, που εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα:

2010 1.785
2013 2.125
2014 1.503
2015 1.724
2016 1.970

Αντίστοιχα στο Δαφνί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων βρίσκεται σταθερά στο 150%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπερβαίνει το 5%. «Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση» σημειώνει ο κος Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα, οι επισκέψεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φτάνουν τις 45 χιλ. στο Δαφνί και τις 35 χιλ. στο Δρομοκαϊτειο.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η στελέχωση των ψυχιατρικών που βαίνει διαρκώς μειούμενη. Ενδεικτικό είναι πως οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 60%. «Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στη προοπτική ότι θα κλείσουν έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό» τονίζει ο Μ. Γιαννάκος.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο Δαφνί σε 2.500 οργανικές θέσεις υπηρετούν 1.400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και στο Δρομοκαϊτειο σε 1.100 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο: