Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου

Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου

Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο αυξάνονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία που το άτομο χτίζει τον σκελετό του. Όταν κάποιο παιδί δεν παίρνει όσο ασβέστιο χρειάζεται θα φτιάξει οστά λιγότερο ανθεκτικά από τα φυσιολογικά και κατ΄ επέκταση πιο εύθραυστα.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Ελευθερία Κούνα, «το ασβέστιο μαζί με τον φώσφορο είναι το πιο σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Η ανεπάρκεια του ενός δημιουργεί προβλήματα στην χρησιμοποίηση του άλλου. Επίσης η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τα  παιδιά διότι αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο και έχει άμεση δράση στην δημιουργία των οστών».

Όπως τονίζει η κ. Κούνα, υπάρχουν τροφές που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως τα αναψυκτικά και η ζάχαρη, το πολύ αλάτι (πχ τα τσίπς), οι μεγάλες ποσότητες κρέατος και ο λάθος συνδυασμός οσπρίων με τυρί. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, ο σωστός συνδυασμός είναι να τρώμε όσπρια με βιταμίνη C (πχ πορτοκάλι).

Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζετε πως ένα ποτήρι γάλα πλήρες (240 ml) περιέχει 300 mg ασβεστίου, ενώ ένα κεσεδάκι γιαούρτι (150 γρ) 300 mg. Τα λευκά τυριά πχ 30-50 γρ φέτα περιέχουν ελάχιστο ασβέστιο (150 –200 mg ασβεστίου) σε αντίθεση με τα κίτρινα τυριά (250-270 mg ασβεστίου).

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου