Βράβευση ΕΛΛΟΚ για την εκστρατεία ενημέρωσης

Βράβευση ΕΛΛΟΚ για την εκστρατεία ενημέρωσης

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε. με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, το Πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για τη θεραπεία τους από διάφορες περιοχές της χώρας σε διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Δεκάδες ασθενείς από όλη τη χώρα ολοκλήρωσαν τις τόσο σημαντικές για την υγεία τους θεραπείες, η υλοποίηση των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο αναβολής/διακοπής σε διαφορετική περίπτωση εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας καταλυμάτων και ξενώνων λόγω κορωνοϊού και της οικονομικής αδυναμίας πολλών εξ’ αυτών.

Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη με δεδομένο το γεγονός ότι το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας παρέτειναν για πολλούς μήνες τους υπάρχοντες στεγαστικούς περιορισμούς μέχρι και σήμερα. Χάρη στο Πρόγραμμα, εξυπηρετήθηκαν πολλοί ασθενείς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν τις τόσο απαραίτητες για αυτούς εξετάσεις και θεραπείες.

Επιπλέον αυτών είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έλαβε χώρα μία παραδειγματική τριμερής συνεργασία, μεταξύ εταίρων που ξεκινούν από διαφορετικό σημείο αναφοράς. Της κοινωνίας των πολιτών (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), η οποία διαπίστωσε, κοινοποίησε την ανάγκη και ανέλαβε το συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος, του Δημόσιου τομέα (Υπουργείο Υγείας) που αντελήφθη το μέγεθος του προβλήματος μεσολάβησε και έδωσε την Αιγίδα του και του Ιδιωτικού τομέα (Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε.) που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα διαθέτοντας τα διαμερίσματα αλλά και την υποστήριξη λειτουργίας τους που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα. Κοινός στόχος η αντιμετώπιση ενός σοβαρού ζητήματος δημόσιας υγείας κάτω από μία πρωτόγνωρη ασύμμετρη απειλή που δεν είχε ζήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 έτη, αναδεικνύοντας ότι οι υγιείς δυνάμεις στη χώρα μας, μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να υπηρετούν και να προστατεύουν τον πολίτη το αγαθό της υγείας και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη αναδεικνύοντας τα ιδανικά της ελληνικής κοινωνίας.

Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο τοπίο της παροχής υπηρεσιών υγείας. Ειδικά όσον αφορά στην ογκολογική υγειονομική φροντίδα, πρόσφατες έρευνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταδεικνύουν σημαντική μείωση του ποσοστού διάγνωσης νέων περιστατικών καρκίνου. Σημαντικό είναι πως έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του ποσοστού διάγνωσης νέων περιστατικών καρκίνου, αλλά και της απρόσκοπτης συνέχισης της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης του καρκίνου ή η διακοπή της θεραπείας των ασθενών, έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην πρόγνωση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υλοποίησε την εκστρατεία ενημέρωσης «ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ. Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΧΙ» με την Αιγίδα των: Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) και Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) και με την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca.

Σκοπός της εκστρατείας, αφενός να παρακινήσει τους ογκολογικούς ασθενείς να «επιστρέψουν» στις υπηρεσίες ογκολογικής φροντίδας και αφετέρου να ενεργοποιήσει το πληθυσμό της χώρας να προχωρήσει σε τακτικές προσυμπτωματικούς ελέγχους.

Στόχος της εκστρατείας ήταν να υπογραμμίσει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, αλλά και της απρόσκοπτης τήρησης της θεραπείας των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι», η εκστρατεία επισήμαινε στο ευρύ κοινό και στους ογκολογικούς ασθενείς ότι, παρόλο που η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, ο καρκίνος εξακολουθεί να απειλεί τη ζωή τους, ακριβώς όπως και πριν και ότι όσο καθυστερούν να λάβουν τα μέτρα τους απέναντί του, η απειλή αυτή θα γίνεται όλο και πιο έντονη. Επιπροσθέτως οι ογκολογικοί ασθενείς να παρακινηθούν να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία τους και τους προγραμματισμένους επανελέγχους ενώ ταυτόχρονα, οι πολίτες που δεν νοσούν να θέσουν ξανά σε προτεραιότητα την πρόληψη του καρκίνου, προχωρώντας σε προσυμπτωματικό έλεγχο ή επικοινωνώντας άμεσα με τον γιατρό τους εάν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα.