Βραβείο για τη Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Βραβείο για τη Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Στα 4,5 χρόνια έφτασε η μέση επιβίωση ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και διασπορά στους λεμφαδένες του μεσοθωρακίου (Ν2- νόσος), που αντιμετωπίστηκαν με τη Trimodality θεραπεία (η οποία συνδυάζει τη θωρακοχειρουργική με τη συστηματική χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία) από τη Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα μελέτη της ομάδας αυτής με τίτλο “Η υπεροχή της Trimodality θεραπείας σε ασθενείς με NSCLC και Ν2 νόσο” βραβεύτηκε στο 26ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

Στο πλαίσιο αυτής της αναδρομικής μελέτης 15ετίας (2002-2017), περίπου 1.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκτομή πνευμονικού παρεγχύματος και ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό μεσοθωρακίου για την αντιμετώπιση του NSCLC από την ίδια χειρουργική ομάδα, έλαβαν επικουρική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό και μελετήθηκε η πενταετής επιβίωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς με Ν2-νόσο αποτελούν εντελώς ανομοιογενή ομάδα και κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνάται εξατομικευμένα, στο πλαίσιο ογκολογικού συμβουλίου, για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής στρατηγικής, ώστε να καθορίζεται σε ποια φάση της νόσου είναι ορθότερο ο ασθενής να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, χάρη στην Trimodality θεραπεία, η μέση επιβίωση έφτασε στους 54 μήνες.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι η πρώτη πανελλαδικά, που πραγματοποίησε ρομποτική λοβεκτομή θώρακα σε 80χρονο ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα. Η επέμβαση έγινε χωρίς ανοιχτή θωρακοτομή, με ελάχιστο επεμβατικό τρόπο, διαμέσου των οπών, και περιελάμβανε λοβεκτομή και συστηματικό λεμφαδενικό καθαρισμό στον ασθενή, ο οποίος είχε καρκίνο του αριστερού άνω λοβού πνεύμονος. Ο ασθενής, μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του.