Βρετανία: Πρόστιμο σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

Βρετανία: Πρόστιμο σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 50 στερλίνων βρίσκονται όσοι καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνουν ανήλικα παιδιά, στην Αγγλία και την Ουαλία, καθώς από σήμερα ξεκινά η ισχύς του αντικαπνιστικού νόμου που ψήφισε το κοινοβούλιο.

Ο νόμος αφορά όλους τους οδηγούς και τους επιβάτες αν υπάρχει έστω και ένας ανήλικος στο αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, ενώ η μόνη εξαίρεση αφορά τα αυτοκίνητα κάμπριο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χαιρέτισε το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα καθώς πιστεύει ότι 430.000 παιδιά εκτίθενται κάθε εβδομάδα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα στη Βρετανία. Οι αντίθετοι σε αυτόν τον νόμο κάνουν λόγο για μια περιττή και δύσκολα εφαρμόσιμη νομοθεσία. Από την πλευρά της αστυνομίας, ο πρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομικής Ομοσπονδίας δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι θα είναι “εξαιρετικά δύσκολο” να εφαρμοστεί ο νόμος.

Να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κύπρος και η Νότια Αφρική έχουν ήδη υιοθετήσει σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν παιδιά σε αυτά.