Βρέθηκε το γονίδιο που “μπλοκάρει” την ανάπτυξη των εφήβων

Βρέθηκε το γονίδιο που “μπλοκάρει” την ανάπτυξη των εφήβων

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας του. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψει τα ακριβή αίτια που συνέβαινε αυτό, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη μια επιτυχή θεραπευτική παρέμβαση.

Το δεδομένο αυτό φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάσα Χάουαρντ, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το BBC, στο ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ελέγχει την ανάπτυξη νευρώνων στον εγκέφαλο ρυθμίζοντας τις ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη κατά την εφηβεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας σε επτά οικογένειες και έτσι εντόπισαν τελικά ένα κοινό γενετικό «παρονομαστή». Πρόκειται για ένα προβληματικό γονίδιο που απορρυθμίζει, στον εγκέφαλο του εμβρύου στη μήτρα, την ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυττάρων που ελέγχουν την παραγωγή της ορμόνης GnRH (εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροφινών).

Το «σφάλμα» στο γονίδιο GnRΗ μπορεί να είναι η αιτία για αρκετές περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας, σύμφωνα με τη Χάουαρντ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της γενετικής βλάβης, καθυστερεί λιγότερο ή περισσότερο η εφηβεία. Έτσι, μία μικρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της εφηβείας κατά δύο χρόνια, αλλά μία μεγάλη βλάβη μπορεί να «μπλοκάρει» τελείως την έναρξή της.

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα διαγνωστικά τεστ και νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κορίτσια δείχνουν τα πρώτα σημάδια εφηβείας (ανάπτυξη στήθους) πριν την ηλικία των 13 ετών και τα αγόρια στα 14 ή 15 τους (ανάπτυξη γεννητικών οργάνων). Αν ένα παιδί εμφανίζει καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας του, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό. Η καθυστερημένη εφηβεία, εκτός από πιθανά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα στα οστά.