Βρήκαν για ποιο λόγο είναι συχνές οι πτώσεις στις εγκύους

Βρήκαν για ποιο λόγο είναι συχνές οι πτώσεις στις εγκύους

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το κέντρο βάρους των γυναικών από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με συνέπεια να μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο περπατούν και κινούνται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να εξηγούν γιατί οι έγκυοι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο πτώσεως με τις 70χρονες γυναίκες, λένε οι ιάπωνες ερευνητές που την πραγματοποίησαν.

Τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το 10-25% των τραυματικών κακώσεων στην εγκυμοσύνη οφείλονται σε πτώσεις.

Η μελέτη βασίσθηκε σε οκτώ εθελόντριες οι οποίες εξετάστηκαν τρεις φορές στη διάρκεια της κυήσεως, και σε επτά συνομήλικές τους οι οποίες δεν ήταν έγκυες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο σύστημα βιντεοσκόπησης για να καταγράψουν τον τρόπο βάδισης και κίνησης των εθελοντριών (3Dmotioncapture) και να δημιουργήσουν ένα βιο-μηχανικό, εικονικό (virtual) μοντέλο της μέσης εγκύου, την κίνηση της οποίας ανέλυσαν διεξοδικά στο εργαστήριο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Applied Ergonomics», διαπίστωσαν ότι από το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως το κέντρο μάζας της γυναίκας μετατοπίζεται προς τα εμπρός, καθώς και ότι όταν στέκονται όρθιες γέρνουν προς τα πίσω, ενώ όταν βαδίζουν κάμπτουν λιγότερο τα ισχία τους.

Ο συνδυασμός αυτός των κινήσεων μπορεί να κάνει την έγκυο να σκοντάψει στα δάκτυλα των ποδιών της και να χάσει εύκολα την ισορροπία της. Επιπλέον, αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθεί από μία καρέκλα, να σκύψει να πιάσει κάτι από ένα τραπέζι ή να κάνει στροφή την ώρα που περπατάει.