Ξανθός: Μετά την αξιολόγηση θα πληρωθούν οι προμηθευτές του Δημοσίου

Ξανθός: Μετά την αξιολόγηση θα πληρωθούν οι προμηθευτές του Δημοσίου

«Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για το μέλλον. Η αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιούμε θα κλείσει και η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει προοπτική επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας στη χώρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με δίκαιη κατανομή του βάρους» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Ξανθός τόνισε πως η κρίση δεν παράγει μόνο φτώχεια, αλλά και αρρώστια, λόγω των ψυχοσωματικών διαταραχών του πληθυσμού. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να ωραιοποιούμε καταστάσεις» δήλωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν στρεβλώσεις του παρελθόντος που ακόμα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. «Έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές, ενώ για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει πόρους για δημόσιες δομές και θα πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία» ανέφερε ο υπουργός.

Επόμενη πρόκληση, είπε ο κ. Ξανθός, είναι η κάλυψη μεταναστών και προσφύγων. «Η δυνατότητα του συστήματος υγείας ήταν περιορισμένη. Με στρατηγική συνεργειών με το Υπουργείο Άμυνας και τις ΜΚΟ, μπορέσαμε να διαχειριστούμε το ζήτημα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ξένων οργανισμών όπως το ECDC, δηλ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων» πρόσθεσε ο υπουργός.